Zlínské muzeum převzalo zlatý poklad nalezený v Hostýnských vrších

Foto: muzeum-zlin.cz
ZLÍN, HOSTÝNSKÉ VRCHY - V pátek 29. května byl do sbírek Muzea jihovýchodní. Moravy ve Zlíně předán poklad 74 zlatých mincí (dukátů) z období 2. poloviny až 1. třetiny 16. století, náhodně objevený minulý týden v lesnaté oblasti Hostýnských vrchů. Serveru Zlin.cz to uvedla vedoucí obchodního oddělení Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Silvie Lečíková.

Soubor mincí původně uložených v nádobě se našel těsně pod povrchem země. Poctivý nálezce patří k okruhu muzejních spolupracovníků, kteří už opakovaně rozšířili archeologické sbírky muzea o cenné nálezy.

Archeologové ze zlínského muzea a z ÚAPP v Brně zároveň provedou na místě nálezu zjišťovací archeologický výzkum s cílem ověřit a zdokumentovat nálezové okolnosti, případně dohledat další mince. „O původu pokladu lze v tuto chvíli jen spekulovat, více může napovědět další ohledání lokality. Může jít jak o majetek ukrytý někdy během Třicetileté války do bezpečí někým místním, ale také o kořist některého z vojáků, pro niž se už nevrátil,“ řekla archeoložka muzea Jana Langová. „V každém případě jde o nález nevyčíslitelné hodnoty, ve Zlínském kraji jeden z nejcennějších za několik poslední dekád.“

Nejmladší z mincí, zobrazující císaře Ferdinanda II. Habsburského, spadají do průběhu 20. let 17. století, tedy do období počátků třicetileté války. Soubor dále obsahuje také ražby z prostředí Osmanské říše. Poklad teď čeká odborné očištění a podrobný výzkum.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x