Zlínské zoo se znovu podařilo odchovat vydry obrovské. Trojice vydrýsků je zatím k vidění v tropické hale

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Zlínská zoo má tři nové obyvatele. Letos koncem ledna zde přišla na svět tři mláďata vyder obrovských, která můžete aktuálně obdivovat v tropické hale. Zlínské zoo se podařilo vydry obrovské odchovat již potřetí a v současné době je jedinou zoo v České republice, která tyto největší vydry na světě chová. Jejich odchov je totiž velmi náročný - zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.

Rodičovský pár, desetiletá samice Mora a třináctiletý samec Dagget, se projevili jako svědomití rodiče. Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů.

Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době již mláďata vidí, jsou vitální, krásně prospívají. Chovatelé jejich váhu odhadují něco přes půl kila,“ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská.

Ideální čas pro pozorování vyder je v 10:45 hodin. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozici přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kg ryb,“ doplnila Horská.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže.

Tenkrát k nám z německé Zoo Hagenbeck přišli dva samci, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské získali důvěru a mohli začít s chovem těchto vzácných jihoamerických savců. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ pokračovala Markéta Horská.

První chovatelský úspěch přišel v říjnu 2020, další mláďata pár odchoval v roce 2022. „Vydří pár od prvních počátků o všechna mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekla, že samec Dagget je ještě pečlivější než samice. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ s úsměvem uvedla chovatelka Kristýna Polášková.

V současné době návštěvníci celou vydří rodinu včetně dvou samců z odchovu v roce 2022 uvidí v tropické hale, dospělé jedince také ve venkovní nádrži.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x