Zlínskou zoo prozkoumává nový obyvatel. Je pruhovaný, má malý chobot a jmenuje se Coffee!

Malý Coffee se svou matkou Nadirou. Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Zlínská zoo hlásí nového obyvatele! Na konci prosince loňského roku se zde narodilo mládě tapíra čabrakového. Roztomilý sameček dostal jméno Coffee a už teď váží přes 20 kilogramů.

Díky starostlivé péči matky Nadiry malý Coffee skvěle prospívá. A protože ubikace tapírů v asijské oblasti prochází aktuálně rekonstrukcí, tapírům poskytuje náhradní domov bývalý pavilon slonů.

V Evropě chová tapíry čabrakové 21 zoologických zahrad, jejich populace čítá 45 jedinců. „Za uplynulých 12 měsíců se však podařila odchovat pouze 3 mláďata, zlínské je v pořadí čtvrté. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedla hlavní zooložka Markéta Horská.

Matkou mláděte je dvanáctiletá samice Nadira. Do Zlína přicestovala v červenci 2013 ze Zoo Edinburg. Devítiletý otec Baru pochází z Lipska, ve zlínské zoo žije od března 2014. „V současné době se o něj starají kolegové ve francouzské Zoo Lyon. Zpět do Zlína se vrátí po dokončení rekonstrukce ubikace tapírů,“ vysvětila Markéta Horská. Nadira své první mládě, samičku, porodila v roce 2016. Následoval sameček v roce 2018 a poté samička v roce 2019. Všechna tři mláďata již zlínskou zoo opustila a svůj nový domov našla v evropských zoo.

Chov tapírů čabrakových má ve zlínskou zoo dlouhou tradici. Poprvé je návštěvníci mohli obdivovat v roce 1978, o tři roky později se zde tapířímu páru dokonce narodilo i mládě. Chov tapírů čabrakových byl ukončen v roce 1984. Zpět se vrátili až téměř po 30 letech v roce 2013, kdy byla v asijské oblasti zoo otevřena expozice pojmenovaná Hala-Bala.

Získat pro zlínskou zoo tato vzácná zvířata bylo velmi obtížné. Představovalo to dva roky usilovné práce a jednání. Navíc sestavit harmonický pár může být poměrně náročná záležitost. Jsme proto opravdu rádi, že v našem případě se to povedlo a že nyní slavíme narození již čtvrtého mláděte,“ zdůraznila Horská.

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra, dospělí jedinci mohou vážit až 300 kg. Jeho domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie. Téměř vždy se vyskytuje v blízkosti vodních toků, umí výborně plavat. Skvěle se také potápí, dokáže chodit po dně řeky jako třeba hroši.

První měsíce svého života se živí mateřským mlékem, zkouší však i potravu dospělých. Coffee tak už nyní ochutnává vitamínové granule, jablka, mrkev nebo rajčata. Je vitální, zdravý, váží už 20 kg,“ přiblížila chovatelka Marcela Čechová. Mládě s matkou zůstává 8 měsíců, pohlavně dospívá ve věku 3-4 let.

Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Každé narozené mládě je proto významnou událostí. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5 000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, např. na plantáže palmy olejné.

--> --> --> --> -->