Zlínský kraj bojuje za udržení specializované péče v Baťově nemocnici

Foto: KNTB
ZLÍN – Obyvatelům Zlínského kraje hrozí, že by kvůli operaci páteře nebo plic museli dojíždět do jiných krajů. Ministerstvo zdravotnictví totiž zamítlo žádost Krajské nemocnice T. Bati o udělení statusu centra vysoce specializované péče v oblasti chirurgie páteře a negativní stanovisko se očekává také u žádosti v oboru pneumoonkochirurgické péče. Proti záměru ministerstva se nyní ohradilo vedení Zlínského kraje.

Baťova nemocnice drží statut centra vysoce specializované péče v devíti odbornostech: kardiovaskulární péče, intenzivní péče v perinatologii, péče v onkogynekologii, onkologické péče pro dospělé, u pacientů s iktem, traumatologické péče pro dospělé, vysoce specializované péče pro roztroušenou sklerózu, pro léčbu dětského diabetu a centrum digestivní endoskopie-screening nádorů kolorekta.

Desátou odbornost v oblasti spondylochirurgie, tedy chirurgie páteře, však Ministerstvo zdravotnictví v lednu zamítlo. Důvodem byl podle vyrozumění nízký počet prováděných operací.

Vzhledem k tomu, že byly hodnoceny výkony v letech 2020 a 2021, kdy byla plánovaná operativa značně omezena covidem, se nemocnice proti rozhodnutí odvolala. Ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi jsem v této věci v únoru poslal osobní dopis s žádostí o přehodnocení rozhodnutí. Nyní řešíme jeho osobní návštěvu Zlínského kraje, která by se měla uskutečnit v polovině června,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

O statut centra vysoce specializované péče si krajská nemocnice požádala také v oborech digestivní endoskopie a pneumoonkochirurgické péče. U obou zatím čeká na rozhodnutí.

V prvním případě by měla Baťovka stanovené podmínky splnit. V druhém případě vyžaduje Ministerstvo zdravotnictví nestandardně vysoký počet výkonů, který překračuje i obvyklé počty v rámci ostatních evropských zemí. Medicínská koncentrace nemá být nástrojem reorganizace zdravotní péče ani směrování finančních toků. Pro pacienty to znamená pouze zbytečnou a ničím nevyváženou ztrátu dostupnosti zdravotní péče,“ upozornila náměstkyně pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.

Podle předsedy představenstva KNTB Jana Hrdého je v oblasti pneumoonkochirurgie, tedy u operací zhoubných nádorů plic, krajská nemocnice schopna se prokázat dostatečnými počty výkonů a výbornými medicínskými výsledky.

Podmínky pro zařazení mezi centra vysoce specializované péče nejsou dobře nastavené. Vylučují pracoviště, včetně naší nemocnice, která se dlouhodobě věnují hrudní chirurgii, mají atestované hrudní chirurgy a každoročně provádějí více než sto operací za rok. Tedy počet, který je obecně považován za nutný pro udržení erudice a kvality,“ vysvětlil Jan Hrdý.

Krajští zastupitelé se shodli na tom, aby hejtman Radim Holiš a náměstkyně Olga Sehnalová dál pokračovali v jednáních na úrovni ministra zdravotnictví, případně premiéra ČR s cílem zachování center vysoce specializované péče ve Zlínském kraji. Zároveň požádali poslance a senátory zvolené ve Zlínském kraji o maximální součinnost a aktivitu v této věci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x