Zlínský kraj chce v příštích deseti letech investovat do školního statku 300 milionů

Foto: Zlínský kraj
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Zlínský kraj plánuje modernizaci a výstavbu nových budov v areálu školního statku při Střední škole zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm. Investice s předpokládanými náklady 300 milionů by se měla uskutečnit v letech 2021 až 2030, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového oddělení kraje.

Kraj tuto akci projekčně připraví tak, aby na ni podle Vandíka bylo možné po jednotlivých etapách žádat o dotace. První etapa projektu by mohla začít už v příštím roce. Zpracovaná byla už studie rozvoje areálu, který slouží pro potřeby školy a odbornou praxi studentů. „V současné době je ve velmi špatném stavu a neodpovídá požadavkům moderního školství pro výuku zemědělských oborů ani požadavkům hygieniků stanovených pro chov dobytka,“ uvedl Vandík.

Kraj chce proto do statku investovat. „Plánujeme rekonstrukci stávajícího objektu kravína, odstranění nevyhovujícího zázemí a výstavbu nových objektů nejen zemědělské výroby, ale i objektů sloužících pro výuku a vzdělávání mladších generací formou škol v přírodě nebo exkurzí s možností ubytování nebo rekreace,“ uvedl hejtman Jiří Čunek, který školní areál navštívil.

Součástí rekonstrukce má být i obnova a rozšíření tras inženýrských sítí a souvisejících zpevněných ploch. „Rekonstruovaný areál statku bude jediným zařízením tohoto typu pro školní výuku ve Zlínském kraji a poskytne škole moderní prostředí pro odpovídající a kvalitní výuku zemědělských a ekologických oborů,“ uvedl Vandík.

Na další rožnovské škole zřizované Zlínským krajem, a to Střední škole informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm se realizují tři projekty za více než 15 milionů korun. Je to oprava domova mládeže za osm milionů, rekonstrukce výtahu v hlavní budově školy za tři miliony a výměna zařízení plynové kotelny v jídelně za více než dva miliony.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x