Zlínský kraj chystá spolupráci s Římem

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Jedním z klíčových úkolů pro letošní rok, které má vedení Zlínského kraje v oblasti cestovního ruchu na seznamu, je další rozvoj Cyrilometodějské stezky. Cílem je pokračovat v označování a přilákat na ni nové turisty, jak domácí, tak ty ze zahraničí. Nově by se měla stezka rozšířit až do Itálie.

Za návrhem dohody o spolupráci mezi krajem a Římem stojí Rada Zlínského kraje. Ten nyní čeká na projednání na krajském zastupitelstvu.  Hlavními body jsou například prohlubování kontaktů v oblastech místního a územního rozvoje, přinášení inovací a smart řešení, energetiky nebo rozvoj projektů, které využívají fondy Evropské unie. Dohoda o spolupráci by potom měla být podepsána na základě pověření na přelomu března a dubna letošního roku zástupci Zlínského kraje.

Na základě jednání na českém velvyslanectví v Římě a ve Vatikánu, ke kterým došlo v loňském roce, se zúčastněné strany shodly, že je třeba nadále podporovat turismus. Jednání se týkalo také spolupráce na rozvoji Franské stezky. Ta je jednou ze starodávných poutních cest. Protíná mnoho států a její konec lidí najdou právě v italském Římě. Stejně jako v případě Cyrilometodějské stezky představuje i ta Franská svým návštěvníkům různé památky, historické vesnice a romantickou krajinu.

„Město Řím i Zlínský kraj mají společného mnohem více než jen turistické stezky. Právě této podobnosti by chtěl do budoucna ještě více využít. Spolupráce by tak mohla probíhat například v oblastech dopravy, infrastruktury, cestovního ruchu, životního prostředí, kultury a sportu, ale například i letectví a kosmonautice,“ říká Lubomír Traub, náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a cestovní ruch.

--> --> --> --> -->