Zlínský kraj dá přes 21 milionů na investice ve školství a kultuře

Foto: Zlínský Kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Přes 21 milionů korun dá Zlínský kraj na investiční akce ve školství a kultuře. Týkají se Odborného učiliště Kelč, Střední školy informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm a 14|15 Baťova institutu, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Akce schválili krajští radní. „V dubnu a květnu jsme schválili celkem 20 nových investičních akcí na našich školách za téměř 130 milionů korun, nyní jde o další dvě akce zhruba za 16 milionů a k tomu další jednu v oblasti kultury. V investiční aktivitě budeme i nadále pokračovat, abychom co nejvíce podpořili stavební trh, který je v této době pro udržitelnost ekonomiky velmi důležitý,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Podle vedoucího odboru investic krajského úřadu Libora Pecháčka chce kraj všechny akce stihnout realizovat do konce letošního roku.

Na Odborném učilišti Kelč se bude řešit havarijní stav otopné soustavy v budově. „Kotelna školy je již na hranici životnosti, dochází k opakovaným poruchám mechanických částí kotlů i oběhových čerpadel s dopadem na dodávky tepla a teplé užitkové vody. Aktuálním potřebám neodpovídají ani potrubní rozvody a otopné okruhy,“ uvedl Vandík. Vymění se zdroj tepla, potrubní rozvody teplé vody, otopná tělesa a požární vodovod. Celkové náklady jsou kolem 9,8 milionu korun, práce by měly začít v červenci a skončit v říjnu.

Na Střední škole informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm čekají stavební úpravy domov mládeže. „Jejich cílem je využít prostory celého objektu pro ubytování a vzdělávání žáků,“ řekl Vandík. Úpravou prostoru v 1. nadzemním podlaží vznikne jedna společenská místnost včetně zázemí s využitím pro vzdělávací akce. V ostatních prostorech bude k dispozici 5 pokojů pro dvě až tři lůžka. Ve 2. nadzemním podlaží bude učebna pro obor prodavač/prodavačka včetně zázemí a devíti dvoulůžkových pokojů. „Ve 3. nadzemním podlaží, kde probíhá praktická výuka oboru kadeřník/kadeřnice, i o patro výše, kde jsou situovány ubytovací prostory, budou provedeny drobné stavební úpravy,“ poznamenal Vandík. Celkové náklady jsou 6,7 milionu korun a práce se uskuteční od července do listopadu.

Pro potřeby krajské příspěvkové organizace 14|15 Baťův institut se pořídí nový serverový cluster pro provoz takzvaných virtuálních strojů, na kterých běží veškeré serverové aplikace obsluhující IT provoz sídlících organizací jako 14|15 Baťův institut, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Krajská knihovna Františka Bartoše a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Stávající serverový cluster je již morálně, technicky i technologicky zastaralý jak po stránce hardware, tak po stránce software. Nedostačuje aktuálním nárokům na bezpečnost IT prostředků v uvedeném prostředí,“ objasnil Vandík. Celkové náklady jsou pět milionů korun, práce se uskuteční od června do listopadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x