Zlínský kraj má nového hejtmana, stal se jím Radim Holiš

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na prvním ustavujícím zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje se včera sešli noví zastupitelé, které si pro nadcházející čtyřleté funkční období 2020-2024 zvolili občané v říjnových krajských volbách. Do 45členného zastupitelstva se dostali zástupci osmi stran, kdy devět mandátů obsadilo hnutí ANO, stejně tak devět jich má KDU-ČSL, po šesti křeslech získali Piráti a STAN, pět zastupitelů má ODS, čtyři mandáty má ČSSD, po třech křeslech obsadí SPD a také Trikolóra-Soukromníci-Nezávislí, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Novou koalici tvoří zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, kteří také figurují v devítičlenné Radě Zlínského kraje v poměru: ANO – tři, Piráti – tři, ODS – dva a ČSSD – jeden. Zastupitelé zvolili nového hejtmana, jímž se stal Radim Holiš (ANO).

Uskutečnila se také volba pěti náměstků zastupujících hejtmana v době jeho nepřítomnosti: první, tedy statutární náměstkyní, byla zvolena Hana Ančincová (Piráti), do jejíž kompetence patří životní prostředí a zemědělství a dále oblast sociálních věcí a neziskového sektoru. Druhým náměstkem, který má na starosti dopravu, je Radek Doležel (ANO). Třetím náměstkem – pro strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch – je Lubomír Traub z ODS. Čtvrtou náměstkyní, která převzala zodpovědnost za resort zdravotnictví, je Olga Sehnalová (ČSSD). Pátým náměstkem – pro finance, majetek a rozvoj podnikání – je David Vychytil (ANO).

Radním pro digitalizaci, mládež a sport stal Jiří Jaroš (Piráti). Radní pro kulturu a školství je Zuzana Fišerová (Piráti). Radním pro investice a dotace je Zbyněk Fojtíček (ODS). Kromě Jiřího Jaroše budou všichni členové krajské rady pracovat jako uvolnění.

Zastupitelé také schválili tři uvolněné předsedy výborů zastupitelstva s tím, že funkci předsedy Výboru pro dopravu bude vykonávat od 11. listopadu 2020 Jakub Zach (Piráti), předsedkyní Výboru sociálního se s účinností od 11. listopadu stává Alena Gajdůšková (ČSSD) a předsedou Výboru pro rozvoj podnikatelských aktivit bude od stejného data Tomáš Janča (ANO).

Největší diskuze se vedla právě nad volbou uvolněných předsedů výborů zastupitelstva, což Zlínský kraj vyjde za volební období na 25 milionů korun. „V minulém volebním období jsme žádné uvolněné předsedy výborů neměli, takže jsem se s hrůzou dozvěděl, že budou pobírat 90 tisíc korun měsíčně, přičemž budou dělat alternativní práci členů rady,“ okomentoval volbu uvolněných předsedů odstupující hejtman Jiří Čunek a doplnil: „Jsem přesvědčen, že zřizování takovýchto funkcí je naprosto čistý nepotismus, je to jiná forma korupce a myslím si, že zřizovat tolik uvolněných předsedů výborů je podle mého názoru naprosto kontraproduktivní pro řízení kraje.“

Rovněž byli zvoleni předsedové a členové dalších 11 výborů a výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.

V úvodní části ustavujícího zasedání, které až do okamžiku zvolení nového hejtmana Radima Holiše řídil Stanislav Mišák coby nejstarší člen zastupitelstva, zazněla státní hymna České republiky a noví zastupitelé složili slib: „Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu kraje a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky.“

Vše se dělo za zvýšených hygienických opatření v souvislosti s epidemií koronaviru. Pro případ, že by někdo ze zvolených zastupitelů byl v karanténě, krajský úřad organizačně zajistil i distanční formu účasti, která však nemusela být využita.

Další zasedání krajského zastupitelstva se uskuteční 14. prosince.

Nový hejtman Zlínského kraje Radim Holiš se narodil 12. srpna 1975 ve Valašském Meziříčí. Absolvoval Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí a následně vystudoval obor pozemní stavby na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně. Po absolutoriu začal pracovat jako projektant s autorizací na pozemní stavby, od roku 2012 se věnoval i realizaci staveb. Roku 2014 se stal členem hnutí ANO 2011. Od roku 2014 je již druhé volební období starostou Rožnova pod Radhoštěm, kde s rodinou žije. Je ženatý, má dva syny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x