Zlínský kraj se stále potýká s velkým počtem nemocných zdravotníků

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Prostřednictvím videokonference opět jednal Krizový štáb Zlínského kraje, který svolal hejtman Radim Holiš. Zúžený Krizový štáb, zřízený za účelem řešení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru, se zabýval především aktuální situací v nemocnicích a sociálních službách, serveru Zlin.cz to uvedla Adéla Čuříková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Od minulého týdne se malinko zlepšila situace v nemocnicích, kde dochází k drobnému uvolňování plánované operativy. K operacím budou pacienti zváni. Chtěl bych poprosit, aby se lidé do nemocnic nenahrnuli hromadně, aby nemocnice nezahltili. Pořád se potýkáme s velkou nemocností, která je asi 500 nemocných zdravotníků v celém kraji,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

V sociálních službách je epidemická situace stabilizovaná. Dál trvá testování antigenními testy klientů i zaměstnanců. „Jednáme o dodání dezinfekce pro poskytovatele sociálních služeb, kterým v příštích dnech zajistíme 2 705 litrů dezinfekce,“ řekl Robert Pekaj, tajemník Bezpečnostní rady Zlínského kraje a krajského krizového štábu.

Sociální služby se nadále potýkají s nedostatkem personálu. „Mezi poskytovateli sociálních služeb došlo k výpadku pracovníků, které by mohli nahradit dobrovolníci. I pár hodin týdně může hodně pomoci. S informovaností ohledně dobrovolnictví v sociálních službách má Zlínský kraj problémy, na tom musíme zapracovat,“ doplnil hejtman Radim Holiš.

Zájemci o dobrovolnickou či brigádnickou výpomoc mohou využít Databázi pomoci, která specifikuje konkrétní potřeby a požadavky v oblasti sociálních služeb.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x