Zlínský kraj zatraktivňuje veřejnou dopravu! Jízdenku koupíte pouhým přejetím prstu po mobilu, aplikace vybere nejvýhodnější tarif

Foto: KOVED
ZLÍNSKÝ KRAJ - Kde si koupit jízdenku, jakou zvolit, jak za ni zaplatit… Podobné otázky už si při cestování po Zlínském kraji nebudete muset pokládat. Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje jako první v Česku zahájil spolupráci se švýcarskou společností FAIRTIQ, která je světovým technologickým lídrem v placení jízdného systémem „Zaplať, co projedeš“.

Za cestování veřejnou dopravou ve Zlínském kraji můžete nově zaplatit jen přejetím prstu po mobilu. Stačí si nainstalovat aplikaci FAIRTIQ. Ta pak sama pomocí senzorů a technologií pro určování polohy vyhodnotí, jakými linkami jste jeli, a následně automaticky naúčtuje cenu nejvýhodnější jízdenky.

Aplikace umí vyhodnotit i to, že ji například po vystoupení z vozidla zapomenete vypnout. „Tzv. smart-stop je určen pro cestující, kteří vyběhnou z vlaku nebo autobusu a zapomenou si aplikaci vypnout. Ta aplikace ale ví, že se cestující nachází mimo dopravní prostředek, takže po nějaké čase pošle notifikaci s dotazem, zda bude cestující ještě pokračovat v jízdě, a v případě, že nebude, ji prostě vypne,“ přiblížil výhodu aplikace jednatel společnosti KOVED Martin Štětkář.

Při využití aplikace FAIRTIQ zaplatí cestující vždy cenu za nejkratší spojení. Například mezi Zlínem a Vsetínem jezdí tři různé linky v délce od 36 do 42 kilometrů. V případě, že budete platit pomocí aplikace FAIRTIQ, částka bude vždy stejná, ať pojede jakoukoliv z nich.

Je to jednoduchá aplikace, u které lidé nemusejí moc přemýšlet, nemusejí hledat, kolik je bude stát cesta z bodu A do bodu B. Není to limitované pouze na jeden region, což je takový nešvar v mnoha českých městech, kde každý integrovaný systém má svou vlastní aplikaci, takže když člověk do daného města přijede, musí si aplikaci stáhnout nebo systém nastudovat. U FAIRTIQ to takto nefunguje. Člověk, který přijede třeba ze Švýcarska, nebo třeba nově z Dánska a má aplikaci, tak mu zde automaticky funguje,“ informoval zastupitel Zlínského kraje Jakub Zach.

Start provozu aplikace FAIRTIQ se předpokládá letos v létě.

--> --> --> --> -->