Zlínský kraj zná svého sportovce roku 2021

1. FC Slovácko si zaslouženě odneslo cenu za nejlepší sportovní kolektiv, foto: Jiří Balát
ZLÍN – Tím nejlepším sportovcem Zlínského kraje roku 2021 se stala stolní tenistka Hana Matelová. Rozhodla o tom anketa vyhlášení krajem. Cenu za nejlepší kolektiv si potom odnesli fotbalisté 1. FC Slovácko, jejich kouč Martin Svědík se potom stal nejlepším trenérem roku.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Sportovec Zlínského kraje 2021 se uskutečnilo ve čtvrtek 23. června v Kongresovém centru Zlín. Absolutní vítězkou se stala stolní tenistka Hana Matelová, ale nebyla jediná, kdo si převzal prestižní ocenění z rukou hejtmana Radima Holiše.

„Dnes večer můžeme vidět, kolik úspěšných a nadějných sportovců v našem kraji máme, a to mě velmi těší. Všichni, kdo sportujeme, víme, že pohyb nám přináší pozitivní energii a dobrou náladu, ale také že dobrých výsledků ve sportu nemůžeme dosáhnout bez pravidelného tréninku a disciplíny. Za každým úspěchem tak stojí spousta tvrdé práce a odříkání. Ale jak večer ukázal, sportovci, a to nejen na Slovácku, se umí i skvěle bavit. Všem dnes oceněným děkuji za skvělou reprezentaci Zlínského kraje a zároveň jim přeji pevné zdraví a hodně zdaru do budoucna,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Absolutní vítězka Hana Matelová, která žije v Jankovcích u Holešova, v loňském roce zvítězila na turnaji světového okruhu WTT Contender Tunis 2021 a stala se mistryní České republiky. Probojovala se také na Mistrovství Evropy, Mistrovství světa a letní olympiádu v Tokiu. Pyšní se také aktuálním 20. místem ve světovém žebříčku stolních tenistek. Jelikož se ale právě účastní turnaje v zahraničí, ocenění za ni přijela převzít maminka.

Vyhlášeni byli také nejlepší sportovci v kategoriích Nejúspěšnější sportovec jednotlivec do 18 let, Nejúspěšnější handicapovaný sportovec, Nejúspěšnější trenér a Nejúspěšnější sportovní kolektiv. Udělena byla také Cena hejtmana Zlínského kraje, kterou obdržely dorostenky z atletického klubu AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště.

Do hodnocení ankety byli zařazeni sportovci s platným registračním průkazem, který jim dovoluje startovat za sportovní organizace se sídlem ve Zlínském kraji. Mezi nominovanými se potom objevili také reprezentanti České republiky, kteří mají trvalý pobyt ve Zlínském kraji a trenéři působící na jeho území. Své favority mohla nominovat široká veřejnost a v každé kategorii se nakonec ocitlo 50 jmen. Po vyhodnocení doručených nominací vybrala v hlavní kategorii hodnotící odborná komise 10 nejlepších – TOP 10 – ze které pak vzešel i absolutní vítěz.

Můžeme také zmínit, že celkovými vítězi se v minulosti stali například hokejisté Petr Čajánek a Michal Jordán, střelkyně Adéla Bruns, snowboardistka Šárka Pančochová nebo Natálie Dianová závodící v moderním pětiboji.

Ještě před samotným slavnostním vyhlášením výsledků ve zlínském Kongresovém centru přijali na krajském úřadě hejtman Radim Holiš a radní pro mládež a sport Jiří Jaroš fotbalový tým 1. FC Slovácko, který se v anketě stal Nejúspěšnějším sportovním kolektivem Zlínského kraje. Fotbalisté Slovácka v posledních dvou sezonách obsadili v 1. fotbalové lize 4. místo. Největšího úspěchu v historii klubu pak dosáhli 18. května letošního roku, kdy ve finále domácího poháru porazili pražskou Spartu 3:1 a mohli se tak radovat ze zisku cenné trofeje.

„Svým vítězstvím a skvělým výkonem ve finále poháru se Spartou jste přinesli obrovskou radost spoustě fanoušků ze Zlínského kraje, za což vám patří náš velký dík,“ řekl fotbalistům Slovácka radní Zlínského kraje Jiří Jaroš.

Teď už jen zbývá představit všechny oceněné.

Absolutní vítěz            
Hana Matelová – stolní tenis

Nejúspěšnější sportovec jednotlivec – TOP 10
Michaela Dittrichová – orientační běh
Tomáš Horák – kolová
Jiří Hradil – orientační závody na horských kolech
David Klammert – judo
Hana Matelová – stolní tenis
Jiří Orság – vzpírání
Martin Ponížil – atletika
Valentýna Solařová – veslování
Matěj Zábojník – plavání
Jiří Zalubil – kanoistika

Nejúspěšnější sportovec jednotlivec do 18 let: Jiří Ingr – veslování
Nejúspěšnější handicapovaný sportovec: Miroslava Obrová – atletika
Nejúspěšnější sportovní kolektiv: 1. FC Slovácko (muži „A“) – fotbal
Nejúspěšnější trenér: Martin Svědík – fotbal – 1. FC Slovácko (muži „A“)
Cena hejtmana Zlínského kraje: AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště (dorostenky) – atletika

--> --> --> --> -->