Zlínský magistrát přijal další opatření: Parkoviště budou zadarmo a pro seniory se chystají potravinové balíčky

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Krizový štáb města Zlína rozhodl v souvislosti s šířením nákazy koronaviru o dalších preventivních opatřeních. Dotknou se cestujících v MHD, řidičů i osamělých seniorů, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Po zasedání Krizového štábu poděkoval primátor Jiří Korec všem občanům, kteří přistupují ke svému okolí zodpovědně a jakkoliv si kryjí oblčej. “Roušky a respirátory jsou v tuto chvíli nedostatkové zboží nejen v České republice, a proto vyzývám občany, ať si dýchací cesty chrání jakýmkoliv způsobem, například prostřednictvím šál a šátků, a to zejména v MHD, obchodech a jiných frekventovaných místech a zároveň se snažili dodržovat mezi sebou dvoumetrové rozestupy. V rámci města jsme přijali další preventivní opatření, abychom eliminovali potenciální šíření nákazy. Všem občanům města přeji hodně sil ke zdolání této nelehké situace, zvládneme to,“ vzkázal lidem primátor.

Zlínská radnice ve spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže nabízí nově osamělým zlínským seniorům v nouzi, ve věku nad 70 let, zakoupení a dopravení krizového potravinového a hygienického balíčku do místa bydliště. Potravinový balíček obsahuje chleba, máslo, jedny těstoviny, jednu rýži, tři masové konzervy, dvě paštiky, jedno balení plátkového sýru a pět instantních polévek. Hygienický balíček obsahuje čtyři kusy toaletního papíru, papírové kapesníky, mýdlo a šampon. V případě potřeby mohou zájemci volat v pracovní dny od 8.00 do 16.00 hodin na tel. čísla Odboru sociálních věcí MMZ: 778 400 186, 778 400 187.

“Pomoc bude poskytnuta osamělým seniorům maximálně 1x týdně a doručena nejpozději do 48 hodin od kontaktování sociálního pracovníka Odboru sociálních věcí MMZ na výše uvedených mobilních telefonech. Tuto pomoc bude poskytovat statutární město Zlínem od 17. 3. 2020, v souladu s usnesením Vlády ČR o přijetí krizového opatření, a to po dobu jeho platnosti,“ upřesnil Melzer. Pomoc je podle něj určena osamělým seniorům v nouzi (nad 70 let), kteří nejsou schopni si potraviny a základní hygienické potřeby zajistit vlastními silami či prostřednictvím osoby blízké.

Další opatření se týká řidičů. “Usnesením vlády České republiky jsou všechna městská parkoviště na území statutárního města Zlína s okamžitou platností k dispozici řidičům zdarma,“ konstatoval Melzer.

Lidé se musejí smířit také s omezením provozu městského úřadu. Magistrát města Zlína má od středy 18. 3. 2020 do odvolání upraveny úřední hodiny. V pondělí bude v provozu od 9.00 do 12.00 hodin, ve středu pak od 13.00 do 16.00 hodin. Osobní jednání na útvarech Magistrátu města Zlína fungují na základě předchozí telefonické či e-mailové domluvy. V úterý, čtvrtek a pátek jsou budovy a pracoviště magistrátu pro veřejnost uzavřeny. K vyřizování svých záležitostí lze využít e-mailové kontakty, telefonní spojení a objednávkový systém.

Od včerejšího dne je také uzavřena Zoo Zlín pro veřejnost. Minimální doba uzavření je prozatím stanovena do 24. března. Zoologická zahrada bude veřejnosti zpřístupněna dle aktuálního vývoje epidemie koronaviru.

Zlínnský magistrát také ocení pomoc dobrovolníků. “Lidé, kteří jsou ochotni v době vyhlášeného nouzového stavu pomoci formou poskytnutí služeb, zboží, roušek apod., mohou město kontaktovat prostřednictvím emailu dobrovolnici@zlin.eu,“ uzavřel Melzer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x