Zlínský salon mladých najdete hned na dvou místech

Zlínský salon mladých je k vidění hned na dvou místech. Foto: zlin.cz
ZLÍN – Zlínský salon mladých je platforma mladých umělců kolem 30 let. Záměrem letošního ročníku už není jen představení průřezu českou a slovenskou uměleckou scénou, ale jde také o témata, která v mladých lidech rezonují.

Zlínský salon mladých se zaměřuje na díla umělců ve věku kolem 30 let a navazuje tak na tradice, které byly ve Zlíně realizovány ve 30. a 40. letech. Přehlídky vzešly z iniciativy Jana Antonína Bati, který byl skutečným mecenášem kultury a umění.


„Dřívější salony zpravidla žádné téma neměly, byla to spíš snaha o průřez mladou uměleckou scénou. Ale vzhledem k tomu, jak je ta současná scéna široká – máme spoustu uměleckých škol, ze kterých vychází spousta absolventů – tak jsme na tuto snahu rezignovali a vydali jsme se cestou tematické výstavy,“ uvedl ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Hlavním tématem letošního ročníku je „Země pod nohama“. O výběr děl se postarala kurátorská dvojice Tereza Záchová a Nikolas Bernáth. „Když jsem slyšel téma „Země pod nohama“, napadla mě za prvé ta klasická půda pod nohama, za druhé země jako národnostní celek a za třetí planeta Země. To téma otevřelo spoustu různých možností, koho jsme mohli pozvat,“ řekl kurátor výstavy Nikolas Bernáth.


Jednotlivá umělecká díla zrcadlí ekologickou proměnu, nacionalismus, migraci nebo sociální nerovnost. Ale co se se stane, když člověka více než země pod nohama zajímá „Nebe nad hlavou“? Právě tomu je věnovaná druhá část expozice, která je nainstalována v Památníku Tomáše Bati. Pokud vás zajímá více, přijďte 12. nebo 17. září na komentované prohlídky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x