Zlínský sport v roce 2020: málo radosti, více starostí

Ilustrační foto: Fastav Zlín
ZLÍN - Končí rok, který se do sportovních kronik města Zlína vůbec nezapíše zlatým písmem. Pamětníci si určitě rádi vybaví třeba tituly hokejistů z let 2014 či 2004, titul házenkářek z roku 2005, stejný úspěch volejbalistů o pár let dříve. Anebo olympijské úspěchy mistra Evropy plavce Daniela Málka z roku 2000, doby, kdy sklízela mezinárodní úspěchy olympionička, gymnastka Jana Komrsková. Patřit do velké rodiny zlínských sportovců a přitom úspěšně reprezentovat na mezinárodním poli bylo v prvních letech nového tisíciletí normální. Teď na konci prvních dvaceti let to zní téměř jako utopie.

Jen pro zajímavost s vírou, že bude lépe.

Fotbalisté jsou po podzimní části nejvyšší soutěže na jedenáctém místě v osmnáctičlenném „startovním poli“ a jsou tak vlastně neúspěšnější z takzvaně velkých sportů. Přitom ke spokojenosti příliš důvodů nemají.

Hokejisté se v sezóně, kdy hrozbě sestupu zabránila dohoda extraligových klubů, potácejí na předposledním místě.

Házenkářky Zlína zatím vyhrály jen jednou a jsou ze dvanácti účastníků česko-slovenské nejvyšší soutěže deváté.

Volejbalisté Zlína se krčí v extralize na předposlední pozici.

Plavci, kteří v dobách Málka, Bendy, Kubalčíkové a dalších tvořili při vyhlášení nejlepších sportovců města vždy početnou skupinu, jsou jen ve druhé nejvyšší soutěži.

Ze všech stran jsou slyšet stesky. Hokejisté šli s platy dolů a to výrazně. Ekonomickou situaci zvládají slušně fotbalisté, jistě i díky tomu, že se platy pohybují většinou níže než v jiných klubech. A management klubu žije ve velmi skromných podmínkách. Složitá je situace volejbalistů, kteří nemají na rozhazování ani náhodou, házenkářky hrají spíše poloprofesionálně.

Stav sportovišť je ve Zlíně stejný jako před zmíněnými dvaceti lety. Jenže tehdy platila třeba Sportovní hala, zimní či fotbalový stadion za standardní sportoviště, dnes společně dlouhá léta chřadnou. Tak, jak by přestavbu potřeboval letitý zimák, tak by vyžadovaly rekonstrukci i další zmíněné areály.

Když se k reálné situaci přidá ještě fakt, že kvůli koronaviru dostává stopku prakticky veškeré sportování dětí a mládeže, nevypadá věru situace na prahu dalšího desetiletí optimisticky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x