Zlínští psovodi váleli na Mistrovství ČR ve služební kynologii

Foto: Policie ČR
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zlínští psovodi dokázali, že v současné době patří v České republice k absolutní špičce! Na Mistrovství ČR ve služební kynologii, které se uskutečnilo minulý týden v Dobroticích, zvítězili v soutěži družstev. V závodě jednotlivců pak bral celkové vítězství v kategorii vyhledávání výbušnin Jiří Gregovský se služební fenou Violou.

Mistrovství České republiky ve služební kynologii se účastnilo celkem 42 závodníků a soutěžilo se v disciplínách vyhledávání drog a výbušnin. Mezi závodníky byli nejenom psovodi z řad policie, ale také zástupci Slovenské republiky, Rakouska, Polska, vojenské policie, armády, vězeňské služby a celní správy.

Jedná se tak o nejprestižnější klání psovodů nejenom v České republice, ale zároveň i evropských států,“ řekla k akci policejní mluvčí Barbora Balášová.

Soutěžilo se v šesti disciplínách, které měly prověřit komplexní připravenost psovodů a jejich čtyřnohých svěřenců. Soutěžící se tak museli vypořádat s vyhledáním výbušnin nebo drog v objektech, na nákladní automobilové technice, zavazadlech, kolejích i venkovních terénech, kdy se po celou dobu potýkali s extrémními teplotami, které v průběhu závodu panovaly.

Byla to přehlídka vynikajících výkonů jak ze strany psů a psovodů, tak také ze strany rozhodčích a zároveň všech členů realizačních týmů a celého technického zabezpečení těchto přeborů,“ pokračovala Balášová.

Za krajské ředitelství Zlínského kraje byli do závodu v kategorii vyhledání výbušnin nominováni Jiří Gregovský se služební fenou Viola a v kategorii vyhledání drog Miroslav Škrabal se služební fenou Sofie.

Violka a Sofinka jsou dvě fenky plemene Border kolie, které měřily své síly s německými a belgickými ovčáky a mnohdy to vypadalo jako souboj mezi Davidem a Goliášem. Jejich úžasné výkony je ale vynesly na ty nejvyšší příčky, čímž se znovu potvrdilo, že služební kynologie Zlínského kraje Policie ČR v současné době právem patří mezi ty nejlepší,“ neskrývala radost policejní mluvčí.

Viola s velkým náskokem vyhrála soutěž ve vyhledání výbušnin a získala tak titul Mistra České republiky. Společně se Sofií, která se v individuálním závodě umístila na šestém místě, vybojovaly celkové vítězství v soutěži družstev.

Zároveň získaly nejprestižnější ocenění přeboru, což je Putovní pohár Policejního prezidenta České republiky, který tak opět zůstává v držení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje,“ zakončila Barbora Balášová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x