Zmodernizované prostory Hematologicko-transfuzního oddělení si pochvalují zdravotníci i samotní dárci

Odběrová místnost. Foto: KNTB
ZLÍN - Dárci krve, kteří navštěvují Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně, se těší ze zmodernizovaných prostor. Odběrová místnost i čekárna jsou teď mnohem komfortnější, s novým nábytkem a odběrovými křesly.

Hematologicko-transfuzní oddělení Baťovy nemocnice má v současné době téměř šest tisíc aktivních dárců. Prostory, kde oddělení sídlí, se však nachází v jedné z nejstarších budov areálu nemocnice. Proto bylo potřeba obměnit nejen technické vybavení, ale také zmodernizovat místnosti.

Zmodernizované prostory určitě zvedly úroveň komfortu lidem, kteří k nám denně přicházejí darovat krev. Vzniklo také kvalitnější zázemí pro sestry, obnovou prošly šatny personálu i vyšetřovna pro dárce,“ popsala primářka Hematologicko-transfuzního oddělení KNTB Jana Pelková.

Výrazné změny odběrového zázemí si pochvaloval například Rosťa ze Štípy, který chodí do Baťovy nemocnice darovat krev až čtyřikrát ročně.Začal jsem chodit darovat poté, co jsem si koupil motocykl. Říkal jsem si, že jako uživatel motocyklu nevím, kdy to náhle přijde a budu sám potřebovat krev. Od té doby daruji pravidelně, je to už asi sedm let,“ říká Rosťa ze Štípy.

Zlínská nemocnice si dobře uvědomuje, jak důležití pro ni dárci krve jsou. „Opravdu si vážíme každého jedince, který tímto způsobem pomáhá. Zásoby krve při některých operacích rychle ubývají, těžší zranění pacientů znamenají větší spotřebu stejně jako těžký porod nebo léčba závažných onemocnění. Někdy se hraje doslova o minuty a krev jednoho dárce může zachránit i několik lidských životů,“ pokračovala Pelková.

Dárci krve se mohou k odběrům objednávat přes webové stránky nemocnice, kde naleznou také informace o stavu zásob jednotlivých krevních skupin a podrobnější informace k podmínkám darování. „V současné době nejvíce chybí krevní skupiny AB-, B-, 0+,“ upřesnila tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x