Zrekonstruovaný Libušín je nejlepším Muzejním počinem roku

Zrekonstruovaný Libušín na Pustevnách. Foto: Jiří Balát
PUSTEVNY – Obnova Národní kulturní památky Libušín na Pustevnách se stala Muzejním počinem roku 2020 v rámci 19. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Památka zvítězila v konkurenci 25 přihlášených projektů z celé České republiky.

Ve čtvrtek 17. června převzal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš a technický náměstek Milan Gesierich z rukou ministra kultury Lubomíra Zaorálka Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní počin roku 2020 za obnovu Národní kulturní památky Libušín na Pustevnách. Stavba byla oceněna prvním místem za příkladnou aktivitu muzea, jejímž výsledkem je jedinečná vědecká rekonstrukce národní kulturní památky poškozené požárem v roce 2014.

Obnova roubené národní kulturní památky v takovém rozsahu, kvalitě a s využitím tradičních technik a ručního opracování nebyla za posledních 100 let v naší zemi realizována. Podařilo se skloubit tradiční technologie se současnými normovými požadavky a předpisy,“ uvedla Alena Pospíšilová, vedoucí oddělení památkové péče Zlínského kraje, který na obnovu této kulturní památky přispěl částkou 5 milionů korun. „Jsme rádi, že jsme jako Zlínský kraj mohli být u znovuzrození tohoto skvostu,“ doplnila radní pro oblast kultury a školství Zuzana Fišerová.

Areál Pusteven je jedinečný architektonicko-urbanistický celek zahrnující roubené stavby v lidovém stylu podle návrhů architekta Dušana Jurkoviče, který využil znalostí získaných studiem forem, konstrukčních principů a zdobných prvků lidové architektury moravského Valašska a Slovenska. Stavba Libušína byla dokončena v roce 1899, následná komplexní rekonstrukce byla provedena v letech 1996 -1999.

Černým dnem pro Libušín byl 3. březen roku 2014, kdy zde došlo k rozsáhlému požáru. Požárem byla zničena ve velkém rozsahu jídelna, která patřila k nejcennějším částem stavby, a poškozena byla také západní část stavby – Stará pustevna se vstupní částí a spojovací krček mezi Starou pustevnou a jídelnou. Zničeny byly fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí dle návrhů Mikoláše Alše. Shořel také cenný mobiliář jídelny.

Díky zdařilé vědecké rekonstrukci dokončené v roce 2020 se podařilo Libušínu navrátit původní architektonickou podobu, která respektuje dřívější barevné i materiálové řešení stavby.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x