Aronie – temnoplodec – jeřáb černý – jeho trpkost nám pomáhá se zdravím

Tyto takřka černé plody si zaslouží naši pozornost. Pokud jej máme na zahrádce, pak nám se sklizní vždy pomůžou ptáčci zpěváčci.

Černé bobulky aronie vypadají docela nenápadně. Přitom tyhle drobné plody dokážou účinně bojovat s civilizačními chorobami, jako jsou srdeční potíže, oslabená imunita, vysoký tlak nebo cholesterol. Aronie černý jeřáb je totiž velmi silný antioxidant. Černý jeřáb se k nám rozšířil z domova na východě Severní Ameriky, kde byl jako léčivka využíván Indiány. Do Evropy ho přivezl kolem roku 1900 ruský biolog Ivan Mičurin. Pak se začal masově pěstovat na sovětském území, kde ho využívali jako potravinářské barvivo a léčivo.

Jeho účinků na náš organismus je spousta, jmenuji jen ty nejdůležitější. Příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce, dobře reguluje krevní tlak. Má vysoký obsah rutinu, který zpevňuje stěny cév a tepen a je dobrou prevencí proti mozkové příhodě a infarktu. Eliminuje žaludeční problémy, zabraňuje vzniku žaludečních vředů, preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávícího traktu. Odstraňuje těžké kovy z těla. Jen pro zajímavost, plody Aronie byly využity po jaderné havárii v Černobylu. Stimuluje funkci štítné žlázy, zlepšuje a reguluje sekreci hormonů a pomáhá při onemocnění štítné žlázy.

A jak ji pěstovat? Jeřabina černá se pěstuje jako ovocný strom nebo jako okrasný keř. Od podzimu rostliny září v nádherné červené barvě. Nejlépe se jim daří na slunném až mírně stinném místě. Aronie roste ve všech typech půdy a nadmořské výšky. Aronii se daří ve vlhké až mírně promočené půdě, ale dobře snáší i mírné sucho.

Dobré zdraví s Aronií nebo s jiným ovocem přeje bylinkář Standa.