Tinktura z bylin – aneb jak naučit manželku pít a neláteřit

Dnes si něco povíme, jak si vylepšit pohodlí v uspěchaném životě. Spousta z vás již vyzkoušela byliny ve formě čaje a zjistila, že předcházet zdravotním problémům je lépe, než je léčit. Tuto zásadu zná každý, jenže málokdo ji dodržuje. Mnozí lidé očekávají od svého těla, že musí fungovat, že může být neomezeně zatěžováno, že jeho schopnost samo se léčit je nevyčerpatelná. Každý se musí sám rozhodnout, co pro něj znamená jeho zdraví.

Z bylin vaříme většinou čaje. Už vás vidím, jak si jej připravujete. Dámy si vzpomenou večer, že si nestihly uvařit čaj a pánové ho nemají, manželky jej zapomněly uvařit. Ono postačí si udělat tinkturu, tj. vylouhovat bylinu v alkoholu. V minulosti, když jsem si naléval štamprli, tak vždy se manželka ozvala „zas piješ?“ a já jsem mlčel. Jak jsem udělal tinkturu, byla odpověď jednoduchá, „nepiji, já se léčím“. Po nějaké době si manželka také uvědomila, že je to rychlejší a účinnější a chtěla nalít také. Dnes je to ona kdo pravidelně nalévá s úsměvem na rtech.

Výhodou tinktury je její připravenost k použití, mám ji hotovou a nezdržuji se přípravou čaje. V lihu se nám navíc rozpustí všechny účinné látky. Některé látky z bylin se ve vodě nerozpouštějí. Zde si musíme také uvědomit, že tinktura je podstatně silnější než čaj. Ti co jezdí do práce autem, nemusí mít strach, že nadýchají. Malou 0,02 si dám, hned když vstanu a zapiji 3 deci vody. Tímto naředím 50 % alkohol na cca 3 %, eliminuju negativní účinky alkoholu na organizmus, ale mám v sobě účinné látky z bylin. Po 20 minutách nemám v krvi žádnou stopu po alkoholu. Naši nejlepší léčitelé pánové Jiří Janča a Josef A. Zentrich uvádějí návod, jak připravit jakoukoliv tinkturu z jakékoliv byliny. Podle jejich návodu jsem si sám připravil několik druhů tinktur a zjistil jsem, že jejich účinek je skutečně vysoký, nejlepší je z pupečníku – je to životabudič. Dovolím si pány bylinkaře citovat.

Příprava tinktur podle Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha

  • Jeden hmotnostní díl byliny přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci nejméně 50 %. Např. 50 g byliny zalijeme 0,5 l slivovice, 100 g zalijeme 1 litrem.
  • Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
  • Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr. Zde dělám malou změnu, tinkturu neslévám, jen po štamprli odléváme.

Trh je různými tinkturami přesycen. Nedoporučuji kupovat. Nemáme možnost si ověřit, že uvedené údaje jsou správné a že tinktura obsahuje věci, které má mít. Tím, že si doma připravíme tinkturu podle návodu zkušených odborníků, máme jistotu, že se budeme zbavovat zdravotních neduhů, tak jak potřebujeme a nestane se nám to, co stařeček říkával v jednom vtipu. Přijde kostra k doktorovi, ten se na ni podívá a řekne: „No, to jste přišla brzo, paní!“

Radost z tinktur přeje bylinkář Standa.