Dny bílých lanýžů v Bistrotéce Valachy

ZLÍN - Podzim si milovníci dobrého jídla spojují nejen s husími hody a mladými víny: nastává také sezóna bílých lanýžů, jedné z nejvzácnějších pochutin světa, která je v nabídce tuzemských restaurací stále spíše raritou.

Už jste někdy tuto legendární houbu ochutnali? Jedním z mála míst, kde se naskytne příležitost, bude Bistrotéka Valachy v Obchodním domě Zlín. Zastavte se od čtvrtku 21. do neděle 24. listopadu a pochutnejte si ve stylu, jakým se tato delikatesa servíruje v nejznámější „lanýžové“ oblasti světa – v italském Piemontu.

Dny bílých lanýžů 21. – 24. 11.

Bílý lanýž není jen „večerní“ delikatesou. V Bistrotéce Valachy si ho můžete dát během celého dne:

– ke snídani (strouhaný na míchaná vajíčka či vaječnou omeletu)
– k vybranému chodu z polední nabídky (risotto) – denně 11:00 až 14:00
– v rámci speciálního menu o třech chodech – denně od 14:30

Lanýž vám obsluhující personál nastrouhá na pokrm přímo u stolu v množství, jaké si sami určíte. Na jeden pokrm se strouhají cca 3 až 4 gramy lanýže. Cena lanýže je 110 Kč za gram.

lanyze

Menu v duchu Itálie s bílými lanýži

Pro ty, kteří hledají slavnostnější příležitost pro seznámení s bílým lanýžem, kuchaři připravili speciální menu o třech chodech, které se servíruje denně od 14:30 hodin. Můžete si ho doladit výběrem špičkových italských vín, přivezených speciálně pro tuto příležitost.

Menu zahrnuje:

–        zauzený kachní tatarák s foie gras

–        úzké nudle s ořechovým máslem, sušeným žloutkem a parmezánem

–        kaštanové brownie s pošírovanou hruškou a coulis z lesních plodů

Právě tatarák a úzké nudle jsou pokrmy, které si Italové nejčastěji párují s bílými lanýži. Je na vás, kolik chodů si jimi dochutíte. Základní cena menu (bez lanýžů) je 495 Kč. Rezervace míst není nutná, ale doporučená, abyste měli jistotu „svého“ času.

Další „lanýžovou nabídku“ najdete i v obchodě Bistrotéky Valachy a to lanýžovou sůl, olivové oleje s černým nebo bílým lanýžem, salsy, omáčky a další.

Více o Dnech bílých lanýžů v Bistrotéce Valachy

Bílý lanýž: ošklivá houba s nezaměnitelným aroma

Proč je vlastně bílý lanýž – houba připomínající ošklivou bramboru – tak lákavý a vzácný?

U gurmánů je velmi oblíbený pro svou jemnou delikátní chuť, která podtrhuje zážitek z pokrmu. Typické je také jeho výrazné aroma. Do jídla se přidává syrový, strouhaný na tenké plátky.

Nelze ho vypěstovat uměle, roste pod zemí a dá se najít jen „po čichu“. Sběrači ho proto hledají díky speciálně vycvičeným psům či prasatům. Vyskytuje se jen na pár místech na světě, přičemž právě italský Piemont je nejvyhlášenější lokalitou. To vše určuje cenu, která se podle úrody pohybuje od 60 až do 120 tisíc korun za kilogram.

Restaurace navíc musí pečlivě hlídat kvalitu suroviny. „Pokud chceme mít záruku čerstvosti a původu, je třeba si pro lanýže dojet osobně. My je koupíme a přivezeme přímo z Piemontu. Lanýže se musí spotřebovat do sedmi dnů, protože postupně vysychají a ztrácí na kvalitě. Proto budou u nás opravdu jen krátce. Neváhejte a přijďte ochutnat,“ láká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.