Vsetínská nemocnice se možná dočká nové interny

VSETÍN - Ve vsetínské nemocnici možná vznikne nový pavilon interního oddělení, Zlínský kraj nyní hledá cesty, jak získat potřebných 400 milionů korun na jeho výstavbu. Agentuře Mediafax to v pátek oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Budova, ve které interní oddělení sídlí, je stará už sto let a nevyhovuje standardům lékařské péče. Představitelé Zlínského kraje si už prostory prohlédli a shodli se, že s výstavbou nového pavilonu kraj počítá. Na projekt, který v současné době vzniká, vyčlenil částku bezmála 8,5 milionu korun. Náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS) uvedl, že nyní je potřeba sehnat peníze na výstavbu. Nevyloučil přitom i možnou finanční spoluúčast města. Nový pavilon by se mohl začít stavět nejdříve v příštím roce.

„V minulých letech se v budově interny vyměnila okna, opravilo sociální zařízení, kuchyň i podlahy. Investice dosáhla takřka čtyři miliony korun. Dílčí opravy však neřeší celkový špatný stav budovy a s ním spojený i komfort pro pacienty. Potřebujeme nové prostory, co nejdříve to bude možné,“ konstatoval ředitel nemocnice Martin Metelka.

V současné době jsou pacienti interny hospitalizováni na pokojích po čtyřech. Na jednotce intenzivní péče po třech, ale jednotlivá lůžka jsou od sebe oddělena pouze plachtou. Objekt neodpovídá ubytovacím standardům ani požadavkům bezpečnosti. Není v něm například únikové schodiště.

Do nového pavilonu by se měla přestěhovat interna i neurologie. Vyrůst má na místě dřívější budovy patologie a oddělení neurologického a mikrobiologie, které srovná stavebník se zemí. Aktuálně totiž disponuje nemocnice novým oddělením patologie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x