V Otrokovicích vybudují veřejné sociální sprchy

OTROKOVICE - Otrokovičtí radní se rozhodli ve městě vybudovat veřejné sociální sprchy. Řekla mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Veřejná sprcha má pomoci především lidem bez přístupu k tekoucí čisté vodě a umožnit jim vykonání základní očisty.

V Otrokovicích dlouhodobě chybí hygienické zázemí pro sociálně slabé lidi. Mezi ně můžeme řadit například ty, kteří z důvodu nízkých příjmů, případně dluhů mají potíže s placením nájmu a energií. Často se tak stává, že jsou odpojeni od přívodu vody. Jedinou možností je pak použití sprchy v azylovém domě Samaritán, kterou však mohou užít jen lidé bez domova v případě, že využijí sociální službu Noclehárna Samaritán. Pro ostatní není přístupná. Rozhodli jsme se proto, přebudovat veřejné WC v ulici Havlíčkova a rozšířit jej o sprchu,“ vysvětlil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

Veřejná sociální sprcha bude mít pevný provozní řád. Fungovat bude pouze několik dnů v týdnu ve stanovenou dobu a za mírný poplatek. Na chod zařízení bude dohlížet pracovník, který zajistí, aby byl na místě samotném i v blízkém okolí pořádek. Zvýšenou kontrolu zde bude vykonávat i městská policie. „Podobné zařízení funguje i v podchodu v centru Zlína. Zde je sprcha také umístěna u veřejných záchodů a za poplatek ji může využít každý, kdo potřebuje. Vše funguje již několik let a s provozem nejsou problémy,“ dodal otrokovický starosta.

Finanční náklady na realizaci stavebních úprav předpokládá město ve výši 200 tisíc korun. „Je nutno provést opravu elektroinstalací, umístit přímotopy a bojler pro ohřev vody, upravit zastřešení i okna a stávající technické zázemí přebudovat na sprchu včetně obkladů a dlažeb, vybavit skříňkou, židlí a lavičkou. Další náklady, přibližně 60 tisíc korun ročně budou určeny pro provoz. V této souvislosti bychom chtěli využít institut veřejné služby,“ dodal starosta.

Sponzorem článku jsou Luxusní koupelny Praha, které nabízejí:

--> --> --> --> -->