Otrokovická radnice podpořila místní včelaře

OTROKOVICE - Otrokovičtí radní schválili dotaci devět tisíc korun otrokovické organizaci Českého svazu včelařů. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Včelaři použijí peníze na nákup cukru pro zajištění opylení hmyzomilných rostlin.

„Ke schválení dotace nás vedla skutečnost, že Český svaz včelařů v Otrokovicích se snaží o podchycení zájmu mladých začínajících včelařů, omlazení včelařské základny a současně o zvýšení počtu včelstev v našem regionu, což se promítne na zlepšení opylovací služby včelstev na kulturních či planě rostoucích rostlinách. Ačkoliv nedojde k zásadnímu zvýšení počtu včelstev v našem regionu, přispějeme tím snad alespoň k tomu, že počty včelstev nebudou i nadále klesat,“ řekl otrokovický starosta Jaroslav Budek.

Již delší dobu dochází k postupnému zmenšování včelařské základny a tím i ke snižování počtu včelstev. Podle údajů ministerstva zemědělství je v ČR potřeba pro optimální opylení hmyzosnubných rostlin přibližně 700 tisíc včelstev. Těch je ale ve skutečnosti mnohem méně. V roce 2008 jich bylo evidováno 461 tisíc, což v dlouhodobém šestnáctiletém srovnání s rokem 1993 znamená zhruba třetinový pokles.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x