Koně, nutrie, psi i hadi. Pestrý život odchytové služby

Osmým rokem se Petr Malíček věnuje u zlínské Městské policie jedné zajímavé pracovní disciplině. Spolu s kolegy má na starosti odchytovou službu zatoulaných zvířat. Zrovna v centru Zlína přivedl majitelům ztraceného psa, který utekl v nedalekém parku. Případ docela banální. Jsou ale i zajímavější.

Se psy jsou asi setkání „lovců zvířecích tuláků“ nejčastější, ale ne vždy tak jednoduchá, jako shora popsané.

Dostáváme se třeba poměrně často do stiuací, kdy musíme do bytu, kde pes hlídá svého majitele, který například nemůže vinou náhlé zdravotní indispozice na nohy, nebo dokonce došlo k úmrtí. Psi bývají velmi ostražití i agresivní, někdy musíme použít piškotu s uspávací pastou, ale pozor, dávkování musí být přesné, dávka musí fungovat, ale zvířeti nesmíme ublížit,“ popisuje mladý muž.

Do centra zájmu odchytové služby se ale dostávají mnohá jiná zvířata. Na březích Dřevnice v Bartošově čtvrti si například museli poradit s přemnoženými nutriemi, jindy přímo na řece s volavkou. „Tohle nebyla lehká práce, na uchu telefon pro konzultaci s odborníky, měl jsem ptáka chytit za krk,. ale když sedí, má jej úplně schovaný, bylo to poprvé, až když se velký pták zvedl, dal se právě za krk chytit,“ vzpomíná Malíček.

Jindy měl zase tu čest s hadem. „Ve zlínském činžáku se had dostal stupačkou do koupelny bytu o dvě patra níže, paní z toho měla šok. Jiindy zase našli hada stěží pochopitelně na toaletě v restauraci,“ vybavuje si.

Ve zlínské čtvrti Příluky s kolegy chytali koně, který utekl majiteli pár kilometrů ze sousední usedlosti. „To bylo hodně náročné, je to velké, silné zvíře, povedlo se ve spolupráci s chovatelem, ale byla to fuška a nervy pro všechny.“

Řada zvířat končí přechodně ve zlínském Útulku pro zvířata v nouzi. „Jednou se nám stalo, že tu někdo přivázal psy přímo u brány, tak jsme zasahovali na místě,“ nabízí neobvyklý odchyt Malíček.

Mimochodem, tady si našel svého nového společníka. „Mám krásnou fenku křížence labradora, je právě z útulku,“ dává najevo fakt, že se neminul povoláním a má zvířata skutečně rád.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x