Kroměřížskou záchytku čeká stěhování

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská protialkoholní záchytná stanice se bude stěhovat do vhodnějších prostor. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Nové zázemí najde záchytka od září příštího roku v budově H Kroměřížské nemocnice, kterou pro tytyo účely nechá kraj zrekostruovat. Momentálně sídlí zařízení pro opilce v budově A, kde je zároveň umístěn chirurgický pavilon se specializovanými provozy. „Stávající provoz protialkoholní záchytné stanice je dispozičně nevyhovující a značně obtěžuje okolní zdravotnická oddělení. Jediný vhodný přístup je přes zadní schodiště, kde není výtah, což při příjmu opilých lidí, kteří v mnoha případech jsou velmi hluční či nejsou schopni samostatné chůze, činí značné problémy,“ podotkla Dvorníková.

Jako nejvhodnější řešení se ukázalo přestěhování záchytky do budovy H. Jde o samostatně stojící objekt, přitom stále v dosahu nezbytné lékařské péče. Nutné stavební úpravy zde potrvají od května do srpna příštího roku. Práce budou stát  7 294 000 korun.

Zároveň se schválením investičního záměru krajští radní vzali na vědomí a doporučili ke schválení Zastupitelstvu Zlínského kraje schválit uzavření smlouvy o zajištění činnosti protialkoholní záchytné stanice mezi Zlínským krajem a Kroměřížskou nemocnicí. Kroměřížská nemocnice bude smluvně pověřena závazkem veřejné služby – provozování protialkoholní záchytné stanice – pro období od 1. ledna 2015 do 31. prosince 2015, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Ošetřeným lidem bude účtována cena za záchyt 850 korun. Zlínský kraj nemocnici uhradí vyrovnávací platbu, která je určena na úhradu rozdílu mezi náklady a výnosy, které nemocnici vzniknou v souvislosti se zajištěním provozu protialkoholní záchytné stanice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x