Holešovský Festival židovské kultury se zaměří na válku

HOLEŠOV - Festival židovské kultury, který začne v úterý 28. července a který už patří k tradicím Holešova na Kroměřížsku, bude letos věnován 70. výročí konce druhé světové války. Média o tom informovala dramaturgyně festivalu Jana Slovenčíková.

Součástí kulturně společenské akce, která letos potrvá do 2. srpna, budou stejně jako v ročnících minulých přednášky, komentované prohlídky, debaty, výstavy i kulturní vystoupení.

Letošní patnáctý ročník festivalu nabídne nadto i taneční vystoupení, projekce filmů a ochutnávku tradiční židovské kuchyně. 
V Holešově byla před válkou jedna z nejvýznamnějších židovských obcí na Moravě. Šachova synagoga, která je dnes centrem festivalu, pochází z 16. Století a je druhou nejstarší synagogou na Moravě. „Zatímco před válkou tu žila početná židovská komunita, po válce se Židů vrátilo do města jen 15. Ve vyhlazovacích táborech jich zahynulo možná až 260,“ řekl starosta Holešova Rudolf Seifert.

Festival bude zahájen pietním aktem k 70. výročí konce války a uctěním holešovských obětí holokaustu v obřadní síni židovského hřbitova. Poté začne vernisáž fotografií Jindřicha Buxbauma, který fotil mikulovské i londýnské chasidy. 

Na festivalu zazní dvě hudební a dramatické koláže, jedna nese název Naděje má jméno Brundibár a vznikla na základě opery Brundibár z terezínského ghetta. Na zámeckém nádvoří se připomenou také melodie z muzikálu Šumař na střeše. Návštěvníci festivalu se budou moci naučit chasidské tance, poslouchat písně sefardských židů i takzvané klezmer písně, chybět nebude ani koncert při svíčkách v Šachově synagoze.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x