Jedinečná výstava v Kroměříži představuje lidské anomálie

KROMĚŘÍŽ - Naprosto unikátní výstava nazvaná Katastrofy lidského těla je aktuálně k vidění v kroměřížském hudebním klubu Slady. Jak server Zlin.cz informoval kurátor výstavy Alfréd Šmíd, prostřednictvím voskových figurín mohou lidé spatřit rozličné lidské anomálie - člověka se dvěma hlavami, dvěma obličeji, čtyřma očima nebo muže s vlčím syndromem.

Bizarní výstava je putovní a trvá déle než rok. Ve Zlínském kraji ji už mohli vidět například v květnu v Uherském Hradišti. „Na začátku jsme se pohybovali hlavně v Čechách. Nyní bude výstava k vidění ještě na několika místech na Moravě a poté poputuje na Slovensko a do Polska,“ konstatoval Šmíd.

Lidé s nejrůznějšími anomáliemi se v naší společnosti objevovali od pradávna. „Ostatní se jich stranili, ale zároveň byli přitahováni jejich zvláštnostmi. Z postižení takových lidí často pramenila neskutečná síla a odhodlání vzepřít se osudu a předvést okolí svůj neobyčejný vzhled jako dar, chtěli být respektováni a uznáváni. Pracovali v cirkusech a panoptikách, mnohdy se naučili i neuvěřitelným kouskům, kterými ještě více podněcovali zvědavost návštěvníků,“ podotkl Šmíd.

Díky výstavě mají nyní návštěvníci možnost poznat tyto výjimečné lidi na vlastní oči. „Podle dobových pramenů vytvořili umělci v petrohradském antopologickém muzeu 25 věrných napodobenin z vosku, byly použity lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichované pravé vlasy, proto sochy působí dokonale živým dojmem. Výstava je díky svému tématu unikátem,“ dodal kurátor výstavy.

V Kroměříži budou figuríny vystaveny do 28. září. Hudební klub Slady má otevřeno denně od 10 do 18 hodin. Dospělí zaplatí za vstup na výstavu 80 korun, děti polovinu. Studentské vstupné vyjde na 60 korun a důchodci společně s držiteli průkazu ZTP zaplatí 40 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x