Minipivovary na Zlínsku – maxi požitek II.

ZLÍNSKÝ KRAJ - V prvním dílu našeho malého seriálu o minipivovarech na Zlínsku jsme vás pozvali do Malenovic, Otrokovic, Napajedel a do Trnavy. Tentokrát srdcové pivaře vybídneme k výletům do Topolné, Jarošova, Vsetína nebo Záhlinic, kde kromě přírodních a historických památek stojí za poznání hned několik vymazlených řemeslných piv.

V českých zemích má vaření i pití piva pevnou tradici. Kromě zavedených průmyslových pivovarů se na naší scéně objevuje stále více řemeslných pivovárků, které produkují v malém množství skutečně velká piva. Ta můžete ochutnat třeba v létě na pivních slavnostech, nebo je v láhvi zakoupíte ve vybraných specializovaných prodejnách. Anebo se vypravte přímo ke zdroji, kde čerstvě natočený půllitr chutná úplně nejlíp! Za kvalitními řemeslnými pivy nemusíte nikam daleko, lokálním pivovarům pšenka „sládne“ i na Zlínsku. Které to jsou a kde je najdete?

Topolský pivovar

Světlou desítku plné chuti, polotmavou jedenáctku i 12° světlý ležák z Žateckého poloraného červeňáku  potkáte běžně na čepu v pivovárku v Topolné. Sedm píp dává prostor vždy i několika zajímavým speciálům.  Třeba desítka a třináctka APA ani čtrnáctka či šestnáctka IPA by neměly uniknout pozornosti žádného pivního fajnšmekra. Navíc dobře vaří a dá se tam i přespat, takže můžete klidně zůstat celý víkend.

Záhlinický pivovar

Původně byl založen roku 1895, k jeho slavnostnímu znovuzprovoznění v bývalých ležáckých sklepích došlo však teprve před dvěma lety. Unikátní humnová sladovna v místě však funguje nepřetržitě už od roku 1899 a záhlinický slad využívají k výrobě zlatého moku mnohé řemeslné pivovary. A co konkrétně nabízí pivařům a pivařkám vyhlášený Záhlinický pivovar? Vídeňský nefiltrovaný polotmavý ležák Procházka, světlý ležák Hospodář či o něco silnější Hanák, Sváteční speciál a sezónně také Velikonoční a Vánoční speciály. Zatím tedy jen s sebou, čepované ale můžete ochutnat třeba naproti U Čápa.

Rodinný minipivovar Valášek

Cenami ověnčená piva vaří také ve Vsetíně – Vsetínská desítka, světlý ležák Vsacan, kvasnicový světlý speciál i Vídeňský speciál uhranul jak porotce četných soutěží, tak pochopitelně hlavně pivaře. Další zajímavá piva, která se v minipivovaru Valášek průběžně rodí, se svých vavřínů dočkají jistě vzápětí. 

Pivovar Jarošov

Historie vaření piva se v Jarošově datuje až do 17. století. Od té doby prošel pivovar mnoha vzlety i pády. Pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a. s. se tam výroba piva obnovila v roce 2015 a značka se velmi rychle vrátila do povědomí českých pivařů. 11° světlý Jura, 12° světlý Ležák a 14° světlý Speciál zaujaly veřejnost i odborníky nejen chutí, ale i vinětou, která přinesla pivovaru mezinárodního designového oskara za rok 2018 – Red dot award 2018.

Věříme, že program na příští víkend máte jasný. My mezitím otestujeme další řemeslné pivovárky v okolí a přineseme vám poslední pivní report – tentokrát z Kroměříže.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x