Vymýcení afrického moru na Zlínsku trvalo rok a tři čtvrtě

ZLÍN - Rok a tři čtvrtě od vypuknutí afrického moru prasat (AMP) na Zlínsku je Česká republika opět oficiálně zemí bez výskytu této nákazy. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Evropská komise o tom informovala dopisem Českou republiku a ostatní členské státy Evropské unie. Nyní již může Státní veterinární správa (SVS) ukončit většinu zbývajících mimořádných veterinární opatření, která jsou v souvislosti s AMP v platnosti. Česká republika je v současnosti jedinou zemí, která dokázala AMP na svém území zcela vymýtit.

„Česká republika dosáhla v dosavadním postupu při likvidaci AMP nebývalého úspěchu, proto je připravena podělit se o své zkušenosti s tlumením a eradikací AMP. Právě mezinárodní spolupráce a předávání zkušeností zasažených států je v boji proti AMP naprosto nezbytná,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Na základě veterinárních opatření přijatých v ČR a ve spolupráci s mnoha dalšími zainteresovanými subjekty dokázala SVS zastavit šíření AMP v populaci prasat divokých a zejména se podařilo ochránit chovy prasat domácích. To znamenalo vynaložit obrovské úsilí především během prvních deseti měsíců – od prvního zjištěného pozitivního případu do posledního pozitivního nálezu, tedy v období od 26. června 2017 do 15. dubna 2018.

„Dnes již můžeme říci, že se nám podařilo něco, co může být dobrým příkladem i pro ostatní státy postižené AMP. Lze proto s jistotou konstatovat, že AMP je možné zastavit a vymýtit. V krátké době ukončíme poslední veterinární opatření, která jsou ještě na Zlínsku v platnosti,“ dodal Semerád.

SVS zítra ukončí zbylá mimořádná veterinární opatření v zamořené oblasti a také zruší tzv. zónu s intenzivním odlovem. Na Zlínsku se změní například pravidla lovu prasat divokých, nebo dojde ke zrušení zákazu chovu prasat domácích v zamořené oblasti.

Bohužel současná situace s ohledem na výskyt a šíření AMP v mezinárodním kontextu není tak příznivá jako v ČR. V některých členských státech EU se nedaří tuto infekci potlačit a naopak dochází k jejímu šíření jak u prasat divokých, tak i v chovech prasat domácích. V poslední době jsme svědky i jejího zavlečení a šíření v některých asijských zemích (Čína a Mongolsko).

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x