Hygienici ve Zlínském kraji evidují už 10 lidí, kteří onemocněli vysoce nakažlivými spalničkami

ZLÍNSKÝ KRAJ - Do poloviny června evidovali hygienici ve Zlínském kraji 10 případů onemocnění spalničkami. V jiných českých krajích je situace podstatně horší, serveru Zlin.cz to za Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně uvedla Vlasta Fojtíková.

Spalničky jsou virové, vysoce infekční onemocnění, které se šíří kapénkovou infekcí od nemocné osoby. Onemocnění se projevuje horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek. V průběhu 4. až 5. dne dochází k výsevu typické vyrážky (exantému), která se objevuje zpravidla zpočátku za ušima a v zátylku a postupně se šíří přes obličej na krk, na trup a na končetiny. Charakteristický je vzhled „uplakaného dítěte“ – splývající exantém, přivřená slepená víčka s lehkým otokem, serózní rýma a oschlé popraskané rty. Zpravidla den před exantémovým výsevem se objevují na bukální sliznici v oblasti stoliček bělavé skvrny se zarudlým okolím – Koplikovy skvrny. „Častou a závažnou komplikací spalniček je zápal plic, ale i zánět mozku. Vzácnou, ale nejvíce obávanou komplikací je pak sklerotizující panencefalitida s nenávratným poškozením centrální nervové soustavy a smrtí nemocného, která se může objevit až za několik let po nákaze spalničkovým virem. Rizikovým faktorem je prodělání tohoto onemocnění do dvou let věku,“ poznamenala Fojtíková.

K 14. červnu evidovali hygienici ve Zlínském kraji celkem 10 lidí nakažených spalničkami, dva pacienti jsou ve věku 0 až 2 roky, jeden je ve věku 15 až 19 let, v kategorii 20 až 29 let jsou nemocní dva lidé, stejně jako ve věkové hranici 30 až 39 let. Jeden pacient je ve věkové kategorii 40 až 49 let a dvěma pacientům je 50 či více let.

V celé České republice je od začátku letošního roku evidováno 547 onemocnění spalničkami. Nejvyšší počty onemocnění stále hlásí Praha s celkovým počtem 173 nemocných. Počty nemocných lidí jsou vyšší i v kraji Moravskoslezském (103 případů), Královéhradeckém (73), Pardubickém (59), Středočeském (48) a Plzeňském (32).

Očkování proti spalničkám bylo v ČR zahájeno v roce 1969, starší ročníky, pokud nákazu prodělaly, by měly být imunní. V letech 1970 až 1975 se aplikovala jen jedna dávka spalničkové vakcíny, a tudíž ochranu u těchto ročníků nelze po tak dlouhé době považovat za dostatečnou. V riziku nákazy jsou kojenci, u kterých nebylo očkování proti spalničkám podle národního imunizačního programu dosud zahájeno. Vzhledem k zvýšenému výskytu spalniček v ČR je vhodné v dospělém věku (dle ročníku narození) zvážit přeočkování proti tomuto onemocnění, očkovat se lze nechat u svého praktického lékaře, na infekčních odděleních nemocnic nebo v očkovacích centrech. Očkování pak účinně chrání proti této nákaze.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x