VZPOMÍNKY NA ZLÍN: Stravování zaměstnanců Baťových závodů

ZLÍN - Tak důležitou záležitost, jako je stravování, nemohl promyšlený sociální program osvíceného vedení Baťových závodů opomenout. Jak to tehdy vypadalo?

První kroky k zajištění vhodné výživy pracujících lidí v závodech byly podniknuty již v roce 1914. Tehdy Tomáš Baťa založil závodní kuchyni a jídelnu, které se časem rozrostly tak, že na začátku války opatřovaly vydatné stravování pro několik tisíc zaměstnanců.

V několika rozsáhlých sálech závodních jídelen, každý o ploše 80 x 20 m v budově Obchodního domu a Tržnice, umožňujeme zaměstnancům opatřiti si za poměrně levný peníz teplou a přiměřeně vydatnou stravu. V těchto jídelnách vydávalo se v posední době denně na 4000 snídaní, přes 5000 obědů a 4000 večeří,“ uvádí kniha Sociální činnost firmy Baťa a.s.

Mimo jídelny v Obchodním domě a v Tržnici byly zřízeny později ještě i jídelny přímo v závodech, v budově 64. V těchto jídelnách se mohli stravovati všichni, kteří pracovali na směny.

Mnoho zaměstnanců chodilo na stravu do hotelu Společenský dům (nyní Hotel Moskva), který byl rovněž zařízený jak jídelna pro hromadné stravování. Mimo to sloužila zaměstnancům jídelna v Klubovním domě (zlínském zámku) kde se denně podávalo několik set porcí obědů a večeří.

Do rámce organizované péče o výživu zlínských pracovníků náležela také služba Obchodního domu. V této budově o 10 etážích bylo v mírových dobách k dostání vše, co bylo potřeba pro domácnost, od jehly až po zařízení domu nebo auta.

„Pro zásobování rodin našich zaměstnanců potravinami má Obchodní dům v každé čtvrti města a v nejbližších obcích v okolí Zlína svou filiálku. Tyto filiálky v dobách mírových dodávaly různé předměty, jako pečivo, mléko, palivo anebo větší nákupy až do domácnosti,“ přibližuje kniha dále.

Jak rodinám, tak svobodným sloužily moderně vybavené výrobny potravin v Prštném. Mezi nimi pekárna, mlékárna, cukrárna, jatky s úpravou masa a uzenářství. Při výrobnách byla zařízená široce rozvětvená potravinářská služba společně s Ústavem pro zkoumání potravin.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163917′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2428‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163917‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x