Rostou, nerostou? Kdo hledá, najde.

PROVODOV - Rozhodně to nejsou hody. Je to spíše houbařská pouť a hledání. V Provodově zrovna slaví tamní věhlasnou pouť, a právě nedaleko slavného Maleniska rostou. Tedy houby, samozřejmě. Ale za nimi se musí každý zájemce o praženici vydat na delší a leckdy náročnou "štreku."

Na pořádnou smaženici coby doplněk slavnostního svátečního pouťového menu se mohl těšit Stanislav Štěpáník i jeho tři vnoučci. Od Davida přes Bertíka až po nejstarší Karolínku.

Ne že by lesy kolem Pradlisek, Řetechova, Ludkovic či Horní Lhoty byly plné, jak tomu bývá v letech, kdy se příroda nerozpakuje poslat pořádné deště, ale úplně nulové už to taky není.

„Druhá polovina sezóny by snad mohla vymazat nulové úlovky z července, sucho přeci jen už není takové a podhoubí by se v případě dešťové recidivy mohla probudit zpět k životu,“ dívá se dopředu s velmi mírným optimismem Alena Filípková ze Salaše ve Chřibech, které letos trpí stejným suchem jako Vizovické vrchy, Javorníky či Beskydy.

„Nedostatek vláhy je v posledních letech opravdu značný, ještě před sedmi osmi lety jsme třeba právě v srpnu chodili opravdu najisto, rostly spousty kozáků, pravých hřibů, holubinek, růžovek a moře dalších méně známých druhů, teď abychom se spokojili s jednotlivými kusy, taková vzácnost to je,“ stýská si zkušený mykolog Karel Kellner z Koryčan.

Ale kousky v rukou pana Štěpáníka a jeho vnoučků naději rozhodně dávají. 

„Prostě musí pršet, teplo je, noci nám přejí, tak jenom více vláhy a bude dobře,“ přeje si houbový děda Standa.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163924′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2431‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163924‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x