Lidé v petici odmítli závod aut ve své ulici, radnice ho přesto povolila

ZLÍN - Lidé v ulici Drahy nechtějí, aby tudy projížděl závod Barum Czech Rally. Posílali podněty a sepsali petici. Zlínská radnice ale rozhodla, že závod tudy pojede, informoval server Zlin.cz předseda petičního výboru David Vlk.

Lidé v ulici Drahy ve Zlíně nesouhlasí s tím, aby závod projížděl jejich ulicí. Nejprve se obraceli s žádostí o změnu trasy na zlínskou radnici, poté sesali petici, kterou podepsala většina obyvatel Drah. Město ale navzdory tomu vydalo rozhodnutí, že závod touto ulicí i letos povede.

„Petici podepsala většina obyvatel naší ulice, mezi nimiž jsou stavební či strojní inženýři, doktoři, pedagogové, umělci nebo řemeslníci. Tito lidé, mezi jinými opět stavební i strojní inženýři, kteří na Drahách bydlí, v roce 2018 a 2019 odborně prezentovali Zastupitelstvu či radním města Zlína konkrétní škody na veřejném majetku, jako je například podloží a povrch komunikace, ale i na majetku soukromém, což jsou třeba nosné zdi, okna a fasády domů, ploty. Škody vzikly v důsledku průjezdu Barum Rally ulicí Drahy v roce 2017. Přesto město Zlín vydalo rozhodnutí, že se v neděli 18. srpna závod v naší ulici opět pojede,“ uvedl Vlk.

Barumka před rokem 2017 Drahami nejezdila. Podle Vlka právě proto, že tato ulice je pro průjezd Rally z hlediska ochrany bezpečí a majetku občanů, stejně jako z hlediska ochrany veřejného majetku, nejméně vhodná. „Poprvé tu jela v roce 2017, a to navzdory okamžitým aktivním protestům občanů. Důsledky byly katastrofální. Domy totiž stojí nahusto v obytné zóně a přímo na hranici podélně i příčně svažité vozovky, navíc cesta nemá dobré podloží,“ vyjmenoval Vlk. Škody utrpěly podle jeho slov celé pásy podloží a povrchu v krajích vozovky, což souvisí nejspíš s akcelerací a bržděním aut jedoucích stodvacetikilometrovou rychlostí z kopce.Změny byly podle Vlka patrné i na fasádách domů 32, 63, 85 a 27, kde praskaly zdi, poškodilly se rámy oken a ploty. Domy stojí přímo na hranici úzké, točité, a mimořádně strmé vozovky.

Velmi nás mrzí nepravdivá prohlášení zástupců města před Zastupitelstvem města Zlína 20. června 2019, jejichž cílem je zřejmě celou situaci bagatelizovat, stejně jako nepravdivá prohlášení pořadatele závodu Barum Rally v tisku z 26. března 2019. Zvláště mimořádně nás také mrzí neodborný a nevěcný přístup Rady a Zastupitelstva města Zlína k vážným problémům občanů Drah jako i skutečnost, že Rada ani Zastupitesltvo nezujala žádné vlastní věcné stanovisko k odborné argumentaci,“ stěžuje si předseda petičního výboru.

Za zcela nepřijatelné považuje Vlk, že radní ponechali problém lidí, které by měli zastupovat, v rukou pořadatele a podnikatelských zájmových skupin a na odbornou argumentaci občanů přes opakované podněty a včasně podanou petici vůbec nereagovali.

„Mrzí nás absence občanského citu a obyčejné intuice zlínských radních, ale zejména také absence obyčejného selského i neselského rozumu,“ dodal Vlk s tím, že by petenti rádi pozvali veřejnost v den průjezdu Barum Rallye, tedy v neděli, přímo na Drahy, aby mohli lidé vidět popsanou situaci na vlastní oči a signatáře petice případně pro další ročník závodu v jejich snahách podpořili.

Přehled všech článků k Barum rally uvedených na Zlin.cz naleznete vpravo od úvodní fotografie pod štítkem Barum Czech Rally Zlín nebo ZDE.
 
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x