Obyvatelé Luhačovic nechtějí přijít o finanční úřad, sepsali proto petici

LUHAČOVICE - Obyvatelé Luhačovic chtějí pomocí petice vybojovat zachování finančního úřadu ve městě. Serveru Zlin.cz to za luhačovickou radnici uvedla Hana Slováková.

Ministerstvo financí České republiky a Finanční zpráva České republiky chce k prvnímu lednu 2020 výrazně zasáhnout do fungování finančních úřadů. Změny, které omezí dostupnost těchto úřadů, se týkají také Luhačovic, svým podpisem na petičním archu, tak lidé mohou pomoci toto rozhodnutí zvrátit.

Již několik měsíců probíhají jednání o ponechání územního pracoviště Finančního úřadu Luhačovic, Valašské Klobouky a dalších měst v současném režimu. S pomocí Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR) je realizována petiční akce na podporu zachování stávající a fungující agendy.

„Pokud od 1. 1. 2020 dojde k reformě, tak se místo plnohodnotného místa pro vyřizování záležitostí stane jen podatelna v režimu dva pracovníci na dva dny v týdnu. Zkušenost z jiných měst je, že lidé musejí jezdit rovnou na plnohodnotné pracoviště, protože na podatelně nic nevyřídí a stejně by je cesta na Finanční úřad do Zlína neminula. Finanční úřad v Luhačovicích je kontaktním místem pro 15 obcí, což znamená mimo jiné ročně téměř 7 000 poplatníků daně z nemovitých věcí a bezmála 4 000 přiznání daně z příjmu fyzických osob,“ upřesnila Slováková.

Podle autorů petice je iluzí myslet si, že v dnešní době není omezení těchto služeb tolik závažné, protože existuje například možnost podávat přiznání elektronicky. Pouhých zhruba 15 % lidí využívá v současnosti na luhačovickém Finančním úřadě této varianty. Je tak jasné, že vzít občanům možnost dostatečně projednat tyto věci osobně, bude pro ně velmi nepříjemnou komplikací.

Podpesat petici mohou lidé na vytištěné papírové podobě v Městském turistickéminformačním centru Luha info, Masarykova 950, Luhačovice. Petiční podepsané archy musejí být podepsány nejpozději do 26. srpna 2019.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x