Malenovický hrad láká na noční prohlídku i ukázku starých řemesel

ZLÍN - Hned dvě zajímavé akce se chystají v nejbližších dnech na malenovickém hradě. Půjde o oblíbenou noční prohlídku a také o ukázku starých řemesel, server Zlin.cz o tom za Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně informovala Silvie Lečíková.

Letos v pořadí druhá noční prohlídka hradu se uskuteční v sobotu 24. srpna. Lidé si budou moci projít hrad od 20. do 23. hodiny individuálně, a to v jedinečné atmosféře s programem, v němž se objeví šerm, hudba, tanec a ohňová show v předhradí.

Na počátek školního roku, sobotu 7. září, připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy na hradě Stará řemesla na hradě. Divácky přitažlivou akcí, na níž ožijí zapomenuté rukodělné techniky, se muzeum rozhodlo navázat na loňský úspěšný první ročník. Návštěvníci se mohou během celé soboty od 10.00 do 18.00 hodin seznámit se starými technologiemi, vidět originály dobových předmětů, vyslechnout si zajímavé výklady odborníků nebo vyzkoušet některé z řemeslných technik v tvořivých dílnách.

Jedinečnou příležitostí bude sledování experimentální tavby železa v rekonstrukci pece z 11. století a možnost prohlédnout si železné artefakty z muzejních sbírek s doprovodným komentářem archeoložky Jany Langové. Výrobu železných předmětů osvětlí také ukázky práce mistra kováře a dráteníka.

„Další živou ukázkou bude pečení tradičního kvasového chleba v rekonstrukci středověké chlebové pece,“ uvedla jedna z organizátorek akce Petra Hanáková. To, že cesta k voňavému bochníku nebyla pro naše předky jednoduchá, přiblíží na hájence v expozici Dřevo, proutí sláma etnografka Alena Prudká. Návštěvníci se zde seznámí nejen s  pomůckami potřebnými k přípravě chleba, ale i dalším nářadím, nástroji a nádobami ze dřeva, proutí a slámy.

O ukázku textilních technik obohatí program středověká krejčovská dílna Martiny Hřibové. V oblíbených dílničkách si budou moci především malí návštěvníci některé textilní a drátenické techniky také vyzkoušet. Muzejní pedagogové opět připraví i pracovní sešitky, které dětem zábavnou a hravou formou řemesla přiblíží.

Po dobu konání akce budou zpřístupněny prostory malenovického hradu. Součástí hradní prohlídkové trasy je i expozice Řemesla ve starých  Malenovicích, která představuje například téměř zapomenuté špičkařství, perleťářství apod.

Pro návštěvníky budou připraveny také stánky s občerstvením, řemeslnými výrobky a muzejními publikacemi.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x