Valašskokloboucké dřevěnice otevřou své dveře a nechají návštěvníky nahlédnout do historie

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V závěru letních prázdnin otevřou roubené chalupy ve Valašských Kloboukách své dveře a nechají působit kouzlo tradic a řemeslného fortele. Při Pátečním podvečeru v dřevěnicích, který se chystá na 30. srpna, budou návštěvníci pozváni do domácnosti valašské rodiny, do světnic s vyhřátými pecemi i do dílny klobouckých papučářů, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Zvonková.

Návštěvníci nahlédnou pod ruce stavitelům roubenek i dalším zručným řemeslníkům, ochutnají typická jídla a také si zanotují s cimbálem. Procházka s nádechem historie začne v 17.00 hodin slavnostním odhalením lavičky rodáku Ladislavu Mňačkovi. Pak už bude možné stanout na zápraží dřevěnic u Pechanců, Pivečků, Janíků i na Kosence, kde po setmění naváže letní kino.

„Páteční podvečer v dřevěnicích nás zve do starých časů, kdy v klobouckých roubených chalupách voněl bylinkový čaj, předlo se na kolovrátku a děti si hrávaly na peci. Teď můžeme stejně přívětivou atmosféru a lákavé vůně i chutě znovu zažít,“ přiblížila starostka Eliška Olšáková. „A protože putujeme po naší historii a k ní patří i letošní 100. výročí narození slavného rodáka, spisovatele a publicisty Ladislava Mňačka, připomeneme si jeho osobnost odhalením lavičky před městskou knihovnou. Umisťujeme ji sem symbolicky, protože právě v místech dnešního kulturního domu stával dříve Mňačkův rodný dům,“ dodala.

Poté se už lidé vedení panem učitelem a jeho třídou vydají na návštěvu do útulné Pechancovy dřevěnice, kde je přivítá rodina valašského hospodáře, pohostí je zemáky s kyškou a představí, jak naši předkové prožívali denní starosti i radosti. Odtud jejich kroky povedou k ševcům u Pivečků, kde se budou vyrábět pravé klobucké papuče a k ochutnání tu budou další valašské dobroty. V Janíkově dřevěnici z pece zavoní čerstvé frgály a k nim poctivá bílá káva. Na nádvoří bude možné obdivovat ukázky stavby dřevěnic, štípání šindelů nebo vyřezávání holubiček.

V dřevěnici na Kosence se odehraje další stěžejní část programu. Děti se posadí za pec nebo do lavic komunitní školy, k vidění tu bude kutí kos, mletí obilí nebo předení na kolovrátku a další. Krásně zavoní chleba právě vytažený z pece, kyselice, bylinkový čaj i jiné občerstvení. A že k všednímu životu našich prababiček patřila i písnička, nebude tu chybět hudební doprovod cimbálové muziky. Jakmile se setmí, začne ve stodole Kosenky letní kino, které divákům v premiéře uvede pohádkový příběh Čertův kameň nebo také film Děda.

„Páteční podvečer v dřevěnicích je čtvrtou dobovou akcí v řadě, kterou ve Valašských Kloboukách v závěru prázdnin pořádáme. Po secesní slavnosti, barokním setkání a oslavě 90. výročí Masarykovy dráhy se vracíme do období přelomu 19. a 20. století. K návštěvě dřevěnic srdečně zveme místní i přespolní a přejeme jim krásné zážitky,“ vyjádřila starostka Eliška Olšáková.

Na programu Pátečního podvečera v dřevěnicích se spolu s městem Valašské Klobouky spolupodílejí také Valašské sdružení Dúbrava, Národopisný soubor Klobučan, Český svaz ochránců přírody Kosenka, Nadace Jana Pivečky Slavičín, Klub seniorů Valašské Klobouky, Kulturní a vzdělávací středisko Valašské Klobouky, Městské muzeum Valašské Klobouky, Komunitní škola Pomněnka a další ochotní řemeslníci a pomocníci. Autorem zfilmované pověsti o Čertových skalách je Michal Martinka. Lavičku Ladislava Mňačka zhotovila soukromá umělecká škola Ave Art Ostrava.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x