Dobrovolnické centrum zavádí ve zlínské nemocnici novinky – terapii pomocí kočky a knihobudky

ZLÍN - Hned dvě novinky zavádí pro pacienty Dobrovolnické centrum v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. V jejím areálu jsou k dispozici knihobudky, ve kterých je možné si půjčit či vzít zdarma knihu, na odděleních geriatrie a neurologie zase bude zavedena felinoterapie, jejímž principem je přímý kontakt pacienta s kočkou, serveru Zlin.cz to oznámil PR specialista Nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Knihobudky jsou v areálu zlínské nemocnice umístěny dvě. Jednu zájemci naleznou u budovy číslo 21, druhou v altánku mezi budovami číslo 11 a 12. „Nabízí stovky knih. Jsou určené nejen pacientům a zaměstnancům, ale také návštěvníkům nemocnice. Knížky si mohou půjčit, vzít nebo vyměnit za jiné. Pokud budou chybět, literární fond doplníme či obnovíme,“ ujistila Michaela Schneiderová, koordinátorka Dobrovolnického centra zlínské nemocnice. Dodala, že knihobudky se ve zlínské nemocnici objevily i díky spolupráci se společností Knihomil.

Další nabídkou pro pacienty v rámci dobrovolnického programu bude felinoterapie, což je terapie za pomocí kočky. Dobrovolníci ji plánují zavést ještě do konce letošního roku. Nápad vznikl na základě požadavků převážně starších pacientů. Léčba zvířetem patří mezi pozitivně vnímané. Klíčové je, aby kočky byly zvyklé na cizí lidi a měly z těchto setkání potěšení. „Chtěli bychom i tímto způsobem oslovit chovatele, zda by s námi měli zájem spolupracovat. Budeme za to určitě rádi,“ požádala Michaela Schneiderová.

Felinoterapie se využívá jako podpůrná léčba somatických i psychických poruch. V České republice se poprvé uplatnila v roce 2002, kdy se uskutečnila v Mladé Boleslavi. Pacientům tehdy pomohly kočky plemen ragdoll a perský kocour.

V krajské nemocnici ve Zlíně se od roku 2018 úspěšně využívá canisterapie. Aktuálně se svými cvičenými psy dochází za pacienty 13 týmů. Frekvence návštěv je u každého z nich jiná. Některé přicházejí jednou týdně, jiné měsíčně, další pomáhají pacientům nepravidelně. „Jsou pejsci, kteří se kontaktem s nemocnými lidmi unaví rychle a potřebují delší čas na regeneraci. Jiní terapie zvládají lépe. Každému canisterapeutickému týmu jsme za jejich práci velmi vděční. Pomáhají o své dobré vůli a ve volném čase,“ poděkovala koordinátorka dobrovolnického centra.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x