Zlínské (z)povídání: Zdeněk Pokluda

ZLÍN - Na naše zvídavé otázky odpovídá tentokrát Zdeněk Pokluda, který dlouhá léta působil jako ředitel Okresního archivu na Klečůvce a v současné době pracuje v univerzitní knihovně.

Zlíňané ale znají Zdeňka Pokludu zejména coby autora knížek o dějinách města – z poslední doby třeba publikace „Baťa – inspirace pro Československo“. O to víc nás zajímalo, co si myslí o současném Zlíně…

Kam byste vzal zahraniční návštěvu?

Návštěvníka z ciziny, který by měl na Zlín málo času, bych určitě vzal do Památníku Tomáše Bati, aby viděl neobyčejně krásné architektonické dílo. A také bych ho vzal do zámku, abych mu pod renesančním  šlechtickým erbem ukázal středověkou dimenzi vývoje Zlína. Kdyby měl ten návštěvník trochu víc času, vzal bych ho ještě do Baťovy vily a také do budovy rektorátu univerzity.

Čím vás město naposledy překvapilo?

Vedle rekonstrukce Památníku byla předtím příjemným překvapením podařená úprava parku Komenského. Střed města hodně ožil.

Co si ve Zlíně nikdy nenecháte ujít?

Příjemné je, když se vydaří koncerty pod širým nebem – filharmonie na platformě Baťova institutu, cizí orchestry při festivalu dechovek, vystoupení zpěváků na náměstí. Pěkný byl společný program filharmonie a divadla v parku Komenského. Moc zajímavý byl videomaping na platformě Baťova institutu.

Co Vám ve Zlíně chybí?

V posledních dvou třech mi začíná čím dál víc chybět pocit bezpečí na ulici – totiž na přechodech pro chodce. Jakoby přibývalo řidičů, kteří před přechodem za žádnou cenu nezpomalí…

Co byste tu rád změnil, kdyby to bylo možné?

Určitě bych zavedl nějaký ochranný systém, aby ve Zlíně neubývalo zeleně. Někdo by mohl spočítat, kolik trávníků bylo zlikvidováno během posledních 1015 let. Například v továrním areálu už naprosto převládá dlažba a asfalt a v létě to tam sálá a žhne. Na mnoha místech města se místo trávníků objevil asfalt, dlažba, mlat a kdoví co ještě. Přál bych si, aby Zlín zůstal městem zeleně.

Oblíbený podnik?

V poslední době jsem byl párkrát v Bistrotéce na Obchodním domě. Líbilo se mi tam prostředí i zajímavá nabídka jídel.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x