Na premiérový Garden Food Festival v Hradišti dorazilo přes šest tisíc lidí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Obyvatelé Uherského Hradiště mohli letos vůbec poprvé zažít atmosféru Garden Food Festivalu. Na akci nakonec dorazilo více než šest tisíc lidí, serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedla Petra Kučerová.

Garden Food Festival se už pravidelně koná na několika místech republiky, například v Praze, Ostravě, Olomouci či Rožnově pod Radhoštěm. Více než třicítka vystavovatelů z celé republiky nabízela v Hradišti své jídlo a pití. K ochutnání nabízeli jak exotické pokrmy, tak tradici a klasiku.

„Byla to pro nás výzva, i když jsme Garden Food Festival připravovali s týmem lidí, kteří se pravidelně podílí na pořádání Slováckého léta. Doufám, že se nám podařilo nabídnout návštěvníkům ochutnávku toho nejlepšího, co se v Česku dá aktuálně na poli gastronomie najít,“ řekl hlavní organizátor hradišťského Garden Food Festivalu Marek Pochylý.

Po oba dny patřilo pódium vystoupením s gastronomickými tématy. Moderátorka Markéta Hrubešová postupně přivítala výrobce drinků, dodavatele husích jater nebo třeba jedlého hmyzu. Nechyběli ani finalisté oblíbené televizní soutěže MasterChef a nejvíc diváků měl pod pódiem šéfkuchař a porotce MasterChefa Jan Punčochář. „Přiznám se, že v Uherském Hradišti jsem úplně poprvé, ale je to moc krásné město a máte tady moc krásné ženy,“ svěřil se usměvavý šéfkuchař, který na pódiu vykouzlil několik skvělých pochoutek. Například polévku z ryb a hřibů, salát z několika druhů rajčat, nebo připravil kapra, kterého ze štěrkopískových jezer z Ostrožské Nové Vsi přivezl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. „Byla to improvizace, ale to mi nevadilo, já to mám rád. Navíc kapří hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel v mé restauraci U Matěje,“ vysvětlil Punčochář.

Garden Food Festival pravidelně spolupracuje s Potravinovou bankou, která si vždy na konci dvoudenního gastrofestivalu přijede pro přebytky jídla. „V Uherském Hradišti se ale, bohužel nebo bohudík, prakticky všechno jídlo od vystavovatelů prodalo návštěvníkům. Spolupráce s Potravinovou bankou ale bude pokračovat i nadále,“ přislíbil jeden z organizátorů Tomáš Ryzner.

První uherskohradišťský Garden Food Festival měl i dobročinný rozměr. Mezi vystavovateli měl svůj stánek i projekt 450 ml NADĚJE, který zde prováděl nábor do registru dárců kostní dřeně. „Za sobotu jsme získali 55 a v neděli 52 nových členů. Celkem tedy 107 členů, což je výborný výsledek,“ radovala se Xenie Mráčková z projektu 450 ml NADĚJE.

Poslední letošní zastávkou Garden Food festivalu bude Olomouc. Fanoušci dobrého jídla a pití tam mohou zamířit o víkendu 28. a 29. září.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x