Ve Zlíně byl nově zaveden sběr použitého kuchyňského oleje, zatím na zkoušku

ZLÍN - Obyvatelé Zlína mohou nově využívat testovací nádoby pro sběr použitého kuchyňského oleje. Vývoz bude prováděn 1x měsíčně a následně v závislosti na využívání nádob, stejně jako další rozšiřování této sběrné sítě, serveru Zlin.cz to oznámil Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

„Použitý kuchyňský olej je třeba do nádob vkládat v dobře uzavřených PET lahvích. Testovací nádoby o objemu 120 litrů budou umístěny v ulici Kúty u křižovatky s ul. 2. května u kontejneru na elektroodpad, v ulici Slovenská u základní školy a ulici Štefánikova u zastávky MHD Obeciny,“ upřesnila Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu.

Oleje jsou odevzdávány specializovanému zpracovateli a dále využívány. Je však nutné odevzdávat pouze kuchyňské oleje. Strojní olej či maziva patří mezi nebezpečný odpad, který je třeba odevzdat na sběrný dvůr.

„Tuto novou službu občanům podporuji. Vylévání olejů do kanalizační sítě je z hlediska ekologie i údržby špatně. Oleje lze zpracovat a používat například v průmyslu, proto doufám, že se tato služba ujme a lidé ji budou využívat,“ řekl radní města Zlína Jiří Jaroš. Použitý kuchyňský olej mohou lidé odevzdat nejen do nádob, ale samozřejmě také ve sběrných dvorech.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x