Rožnov vyhlásil vítěze soutěže Technický talent 2019

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Radek Pernica (ZŠ Pod Skalkou), Tomáš Strnadel (ZŠ Videčská) a Vít Šebestýen (ZŠ Pod Skalkou) byli vyhlášeni Technickými talenty města Rožnov pod Radhoštěm za rok 2019. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí rožnovské radnice Marek Havran.

Hodnotné ceny jim předal místostarosta města Jan Kučera a představitelé partnerských společností akce – Lukáš Vacca z Brose CZ spol. s r.o. a Petr Pánek ze společnosti ON Semiconductor Czech Republic. Vyhlášení soutěže Technický talent města se uskutečnilo v Rožnově již počtvrté. Jeho cílem je ocenit talentované žáky a podporovat jejich zájmy a odborný růst.

V Rožnově pod Radhoštěm se uskutečnilo ve středu 2. října 2019 již počtvrté vyhlášení soutěže Technický talent města. Cílem a účelem akce je ocenit talentované žáky a podporovat odborné zájmy žáků a jejich odborný růst, napomáhat k rozvoji tvořivosti v oblasti školních i mimoškolních aktivit a přispívat ke smysluplnému využívání volného času žáků.

„Počítače, roboti, elektronická zařízení, … je úžasné, co žáci základních škol dokáží zkonstruovat. Jsem moc rád, že takové žáky máme a rádi je oceníme. Kéž by to vrstevníky dnes oceněných motivovalo k podobnému nadšení a píli, řekl na slavnostní vyhlášení Technického talentu 2019 místostarosta Rožnova Jan Kučera. „Děkuji za spolupráci oběma firmám, děkuji i školám, jejichž nelehkým úkolem je hledat a rozvíjet takovéto talenty. Díky samozřejmě patří i rodičům,“ dodal.

Trojici oceněných studentů poblahopřáli i zástupci dvou partnerských společností tohoto projektu – Petr Pánek, koordinátor projektu a průběžného zlepšování ve společnosti ON Semiconductor Czech Republic a Lukáš Vacca, technický ředitel divize zámků ve firmě Brose CZ spol. s r.o. „Všem třem klukům moc gratulujeme a přejeme, ať jim to jde i nadále a prosadí se v oboru, který si zvolí. Talent nesporně mají, teď bude potřeba na sobě dále pracovat,“ shodli se zástupci obou společností, kteří poté oceněným předali hodnotné balíčky. Všichni tři ocenění obdrželi poukázku na 3 tisíce korun do Alzy, dron od společnosti Brose CZ spol. s r.o. a chytré hodinky nebo tablet od ON Semiconductor Czech Republic.

Radek Pernica pomáhal učitelům se stavebnicí Lego Mindstorm. Sestavil robota, který se při nárazu otáčí a odjede pryč nebo se vyhne překážce. Dále robota, který umí sledovat černou čáru a jet po její stopě. Velice dobře se pohybuje v prostředí jednoduchého programování. Také pomáhal vyrobit lampičku z mixéru. Sám si doma sestavuje různá zařízení, jako třeba funkční větrák z automobilového chladiče, zprovozňuje i amatérský kamerový systém z vyřazených školních kamer.

Tomáš Strnadel je velmi svědomitý a pracovitý chlapec. S kamarády se baví nejvíce o počítačích a technice. Spolužáci se na něj obracejí, pokud potřebují vyřešit nějaký technický problém. Velkou podporu má ve svých rodičích, kteří mu poskytli podmínky pro jeho domácí tvořivou práci. Tomáš se od malička zajímá o techniku, rád pájí a vyrábí různé elektronické výrobky. Zúčastnil se dvakrát po sobě Elektronického dětského letního tábora v obci Olbramkostel, navštěvuje elektro kroužek na Střední škole informatiky a elektrotechniky v Rožnově. Sám si zkompletoval elektronické digitální hodiny, teploměr, malý Teslův transformátor, zesilovač a jiné drobnosti. Baví ho zkoumat, jak věci fungují a technicky tvořit.

Vít Šebestýen se zajímá o techniku, jeho koníčkem je skládání počítačových komponentů, má rád nové výzvy a v budoucnu by rád studoval technický obor. Jeho práce zahrnovala: 

  • 1. Herní počítač – vybrání komponentů, sestavení, nainstalování softwaru
  • 2. Arduino LED semafor – semafor funguje tak, že se po zmáčknutí tlačítka zapne červená pro auta a zelená pro chodce a po chvíli se zase vrátí do původního stavu, toto se stane popořadě jako v normálním semaforu. Postaveno ne desce Arduino mega 2560 a nepájivém poli.
  • 3. Arduino slepecká hůl – toto je prototyp slepecké hole, kde jsou hlavní součástkou dva Buzzery (Piezo Elektrické měniče) deska Arduino Mega 2560 a Sonar (Ultrazvukový modul vysílače a příjmače) – funguje na detekci pomocí ultrazvuku, kdy vysílač vysílá ultrazvukové vlny po detekci překážky a podle vzdálenosti objektu upozorní zvukovým signálem taktéž podle vzdálenosti délkou signálu.
  • 4. Oprava a hraní si s elektronikou – často opravuje počítače a další elektronická zařízení.
  • 5. Automatizace modelové železnice – díky tátovi se začal zajímat o modelovou železnici a hlavně o její řízení pomocí PC rozhraní, k tomu se používají dva volně dostupné programy jako je Rocrail a JMRI, k tomu se snaží využívat moduly spolupracující s platformou Arduino.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x