A jde se na věc… ale jak to všechno začalo?

Zleva: Miroslav Duroň a Marek Šikula. Foto: zlin.cz
ZÁDVEŘICE - Poprvé v roce 2018, popáté letos. Country festival "podlehl" covidu jen jednou v době, kdy opravdu bujel, to se psal rok 2020. Za pár let si získal velké renomé, na scénu v zádveřickém areálu zve to nejlepší, co je u nás v oboru k mání. Festival začíná v pátek v šest večer a pokračuje pak celou sobotu. S otci zakladateli se nedlouho před zahájením povídalo neformálně, a proto zajímavě. Marek Šikula i Miroslav Duroň jsou páni v chlapských letech, plni elánu a těšení se.

Pánové, kde se vlastně Bundy zelený vzaly?

Duroň: Já jsem tu myšlenku v sobě nosil coby dávný příznivec folku a country dlouhý čas. Řekl jsem si, že zkusím uspořádat právě takový festival. Název dostal podle jedné známé písničky skupiny Hop trop. Pak jsem řekl Markovi, že chci udělat právě takový festival a Marek přišel s tím, že to bude paráda, když ho skloubíme s pomocí zlínské onkologii.

Šikula: To spojení má důležitý podtext. Jde o to, že můžeme pomáhat lidem, kteří to potřebují. To vám řekne, každý, kdo si prošel onkologickým onemocněním. V první chvíli se vám hroutí svět. A my nabízíme z výtěžku festivalu a přízně sponzorů větší komfort při léčbě ve zlínském Komplexním onkologickém centru.

Samotný festival soustředí opravdové hvězdy oboru, jak je přitáhnout do malé vesnice na Zlínsku?

Duroň: Musíte myslet dopředu. Pro zajímavost, já už mám prakticky jasno na rok dopředu a pomalu spřádám plány na rok 2025. S těmi hvězdami je to tak. Mám rád, když tu máme ty nejlepší, samozřejmě nejsou levní, ale zatím se držíme filosofie, že právě oni přitáhnou lidi.

Šikula: Přijedou z celé republiky, stráví tu dva krásné dny, samozřejmě se občerstvují, což je další cesta k penězům pro potřebné. Například ve stáncích pracují všichni úplně zadarmo. Máme velkou ambici předat centru 700 korun na nové vybavení. Za minulé čtyři ročníky to byl zhruba milion, přidáváme na tempu.

Práce je s organizací určitě moře, kdypak potom relaxujete?

Duroň: Nezapomínejte, že jsme s Markem velcí fandové téhle hudby, takže, když to vše začne, tentokrát v pátek v 18.00, začíná i potěšení pro nás.

Šikula: Vždycky si přiťukneme jednou štamprlkou a už to jede. Práce moc i během festivalu, ale radosti a zadostiučinění taky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x