A jde se na věc. Škola začíná

Školy se od zítřka zaplní žáky. Foto: ZŠ třída Svobody Zlín
ZLÍN - Už se prý nemohou dočkat. Především pro prvňáčky je začátek nového školního roku zjevně největším okamžikem jejich zpravidla dosud šestiletého života. "Mám aktovku, respirátor i roušku a hlavně chuť na jedničky. Škola je výborná, vím to od brášky, který už jde do třetí třídy," povídá malá dívenka jménem Stela.

Třeba v jedné ze zlínských základek ve čtvrti Malenovice se už od roku 2007 věnují od první třídy i dětem s mimořádným nadáním.

„Loni už většina z těch prvních maturovala, my se na talentované děti těšíme stejně jako na všechny ostatní, jen si přejeme, aby to byl tentokrát co nejobyčejnější školní rok, tak, jak jsme je znali až do března 2020, kdy se objevil fenomén zvaný koronavirus,“ vypráví na samém sklonku prázdnin zdejší ředitelka Zdeňka Jančíková s tím, že se v první třídě objeví zase 14 nadaných dětí ze Zlína i jeho blízkého okolí.

Školu, kde mají pro změnu velké zkušenosti s výchovou žáků ve sportovních třídách, vede léta Milan Alex. Na břehu řeky Dřevnice už vyrašila velikánská ekipa prvoligových fotbalistů. Tady jako jinde se bude třikrát testovat. „1., 6. a 9. září, jen prvňáci se napřed rozkoukají a test je čeká jejich druhý školní den,“ připomíná jednotnou metodiku pan ředitel, který si vybavuje, že sem chodili do školy současní zkušení prvoligoví hráči Tomáš Poznar či Stanislav Dostál, ale radost mu teď dělají i mladší jako například mladíci Cedidla, Nečas, Kolář, Tkáč, kteří se srdnatě perou o dres ve zlínském Áčku.

Testování míří i na střední školy. „Celkem jsme školám nabídli 240 000 antigenních testů, do více než 320 školských zařízení. Sedm z nich si vyžádalo PCR testy. Věřím, že stojíme na prahu normálního školního roku,“ uvádí mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

Krajský koordinátor očkování Jiří Lučan připomíná, že zdaleka ne každý školák musí podstupovat testy. „Jen dětí od dvanácti do patnácti let jsme naočkovali přes pět tisíc,“ připomíná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x