Akademie Václava Hudečka není pouze o dřině

Jan Novák při výuce. Foto: televize TVS
LUHAČOVICE - Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích je v plném proudu. Jak ale dosvědčí její účastníci, nejde jenom o dřinu, ale také o trávení volného času s vrstevníky, kteří mají stejné zájmy.

Od začátku srpna žije lázeňské město uměním. Souběžně zde totiž probíhají dvě významné události, a to 17. ročník festivalu Svátky hudby v Luhačovicích a 27. ročník Akademie Václava Hudečka. Té se letos účastní 12 chlapců a 6 dívek.


„Prvních osm dní studenti chodí ke mně a k panu profesorovi Fišerovi, kde pracují s naším pianistou Lukášem Klánským. Následuje první koncert, kde předvádějí ne to, co se naučili tady na Akademii, ale třeba to, co si tady zdokonalili. Na dalších třech koncertech pak posuzujeme, kdo z nich je nejlepší a dostane to nejvyšší ocenění,“ popisuje náplň Akademie Václav Hudeček.




Účastníci Akademie denně hrají v prostorách ZŠ Luhačovice, kde mají možnost i samostatného studia. Přestože jde o náročných téměř 14 dní, jezdí sem někteří houslisté pravidelně. Třeba Jan Novák z Mladé Boleslavi je tu už počtvrté.


„Člověk se tady hodně naučí. Získá zkušenosti s pianistou Lukášem Klánským a dalšími výbornými profesory. Je to tady úžasné, a proto sem jezdím. Nejedu sem jen kvůli zdokonalení a soutěži, ale hlavně za kamarády a zábavou,“ říká Jan Novák.


V Akademii nejde totiž pouze o dřinu, ale také o potkávání se s vrstevníky, kteří mají stejné zájmy. Ke hře na housle přivedli Honzu v šesti letech rodiče.


„Od té doby se mnou cvičili pravidelně oba dva. Od předminulé akademie jsem už začal cvičit sám, dostal jsem se na konzervatoř a mám tak další motivaci. Už mě k tomu naši zkrátka ani nemusí nutit,“ dodává s úsměvem talentovaný mladík.


Následně se čtyři mladí umělci představí na koncertech Akademie, a to v kostele v Luhačovicích a Štípě. Jedná se o další krok Václava Hudečka v pomoci mladým talentovaným umělcům napříč jednotlivými obory prosadit se v těžké konkurenci hudebního světa.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x