Mladí sprejeři jsou o prázdninách aktivní. Nejde o klukovinu, zní z městské policie

Foto: Městská policie Zlín
ZLÍN – Školákům a studentům zmizely na dva dlouhé měsíce školní povinnosti, a tak se několik jedinců z jejich řad rozhodlo najít jinou „zábavu“. Po večerech si tito výlupci hrají na umělce a stříkáním, malováním či popsáním barvou poškozují cizí majetek.

Pracovník ostrahy obchodního centra v místní části Malenovice oznámil 30. června Městské policii Zlín, že došlo k poškození stěny objektu popsáním barvou. To má mít na svědomí dvojice, která tráví společné chvíle na schodišti u vnější strany budovy.

Hlídka MP Zlín z místního okrsku následně zjistila, že se jedná o osmnáctiletého mladíka z Otrokovic a jeho mladistvou kamarádku z okresu Uherské Hradiště,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

K nápisu na obložení se přiznal mladý muž, který sám uvedl, že se jedná o klukovinu. „S tím nelze nesouhlasit, ale je potřeba také doplnit znění trestního zákoníku, který říká, že ten, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci,“ pokračoval Janík.

Ještě téhož dne před půlnocí přijalo stálé operační centrum městské policie oznámení z místní části Prštné, kde zahalená postava v mikině s kapucí stříkala sprejem nápis na stěnu jednoho z domů.

O osm minut později na místo dorazila motorizovaná hlídka, která za odstavenou dodávkou nalezla mladíky ve věku 14 a 15 let. Zatímco jeden z nich realizoval své výtvarné představy, druhý hlídal, jestli někdo nejde,“ přiblížil zástupce ředitele MP Zlín.

Prvního červencového dne večer pak spatřil operátor Městského kamerového dohlížecího systému trojici mladíků, jejichž pozornosti neunikla informační tabule s mapou v Centrálním parku. I v tomto případě jeden hlídal, zatímco dva další čmárali na její zadní stranu, a jak bylo následně zjištěno, zdaleka nejen na ni.

Po krátké běžecké vložce se hlídce podařilo dostihnout čtrnáctiletého místního mladíka, který by se měl věnovat namísto bezduchého čmárání spíše zvyšování fyzické kondice. On i jeho kumpáni jsou spolehlivě zachyceni na kamerovém záznamu, takže i v tomto případě není o důkazy nouze,“ dodal Pavel Janík.

Šetření všech popsaných událostí si na místě převzala republiková policie.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x