Ani trhy neminuly kontroly mimořádných opatření

Hygienici provedli už 206 kontrol v provozovnách a prodejnách na Zlínsku. Foto: TVS
ZLÍN - Stále jsou v platnosti vládní opatření proti šíření nemoci covid-19. Kontroly jejich dodržování mají na starost hygienici Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ( KHS ZK) i policisté. Víme jak jsme dopadli.

Včera jmenoval prezident Miloš Zeman novou vládu s premiérem Petrem Fialou. Mnozí už se teď ptají, zda bude nová vláda podporovat už nastavená pravidla a opatření, nebo bude situaci řešit jinak. Prozatím neprodlouží nouzový stav, který je vyhlášen do 25. prosince 2021. „Neznamená to ale rozvolňování covidových opatření. Kabinet jen chce využívat k boji s koronavirem jiné nástroje, „ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na ty si ale budeme muset chvilku počkat. Do té doby budou pokračovat kontroly dodržování opatření nejen ve Zlíně.

Za poslední 3 měsíce jsme provedli 206 kontrol v provozovnách stravovacích služeb a prodejnách potravin. Dále byly provedeny kontroly dodržování testování ve firmách, kontroly dodržování aktuálně platných mimořádných opatření například v ubytovacích zařízeních, v provozovnách, ve kterých jsou poskytovány činnosti epidemiologicky závažné, v nepotravinářských prodejnách, na fotbalových stadionech během utkání a jiných zařízeních,“ uvedla za Krajskou hygienickou stanici Zlínského kraje Vendula Ševčíková, vedoucí kanceláře ředitele.

Výsledkem kontrol jsou nakonec pokuty ve výši 66 500 Kč. Nejen provozovatelé, ale i některé fyzické osoby opatření nedodržují.

„Pracovníci KHS ZK při kontrolách dodržování opatření v provozovnách stravovacích služeb provozovatelům 21 pokut v celkové výši 66 500 Kč. Z toho byly tři pokuty uděleny za nedodržování mimořádných opatření,“ připomněla Vendula Ševčíková.

Porušení opatření na straně fyzických osob byla řešena domluvou nebo udělením peněžité sankce. Kontroly kromě hygieny provádí také městská a státní policie.

„Hlídky strážníků Městské policie Zlín, při své pravidelné hlídkové činnosti, provádí i kontroly na tržišti. Strážníci se v souvislosti s touto činností nesetkali s vážným porušením platných nařízení. Chceme poděkovat všem za zodpovědné chování občanů a návštěvníků krajského města,“ uvedl zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík.

Jak je vidět i ve Zlínském kraji jsou jak skupiny, které dodržují nařízení, tak ty, které s nimi absolutně nesouhlasí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x