Archie, Haru, Meredith nebo Živa. Jaká další netradiční jména dali loni rodiče svým dětem a která jsou nejoblíbenější?

Foto: KNTB
ZLÍN – Přes dva tisíce dětí se v loňském roce narodilo v krajské Baťově nemocnici ve Zlíně. Při jejich pojmenování byli rodiče v mnoha případech velice originální. Neztratila se ale ani tradiční česká jména...

V roce 2021 se v Krajské nemocnici Tomáše Bati narodilo celkem 2 254 dětí, z toho 1 115 chlapců a 1 139 dívek. Statistiku navýšili tři chlapci, kteří se narodili doma, oddělení matrik tak celkem zapsalo 2 257 dětí. Z tohoto počtu je 720 nových občánků města Zlína, kteří zde mají trvalý pobyt.

Zlínská matrika v loňském roce zapsala nejvíce chlapeckých jmen Jakub, a to u 55 dětí. Mezi děvčaty pak nejčastěji bodovala Eliška, konkrétně ve 46 případech. Druhým nejoblíbenějším jménem u chlapců byl Jan v počtu 39 a třetí jméno Filip, které rodiče vybrali 37 chlapcům. U dívek se na druhém místě umístila Natálie s počtem pojmenování 37 a třetí byla Sofie. Těch je nově 35.

Mezi top deset nejoblíbenějších jmen zapsaných ve zlínské matrice patří také Adam, Matyáš, Tomáš, Vojtěch, Tobiáš, David a Matěj, u dívek Anna, Viktorie, Adéla, Amálie, Julie, Tereza a Ema.

V 56 případech dali rodiče svým dětem dvě jména. Z vloni narozených dětí se stalo nositelem dvou jmen 25 chlapců a 31 děvčat.

Část rodičů novorozených dětí se odchýlila od klasických jmen a svým ratolestem dala jména méně obvyklá. Chlapcům vybrali například jméno Archie, Arsen, Brian, Dante, Edgar, Haru, Janis, Levi, Lionel, Mirai, Nadim, Rafael, Ryan, Velen nebo Zachariáš, děvčatům pak jméno Ariana, Glorie, Inés, Isis, Jenovéfa, Kira, Lota, Meredith, Mlada, Teodora, Vika, Zoey či Živa.

Ani tradiční česká jména však neupadla v zapomnění. Zlínské matrikářky zapsaly v loňském roce 18 Václavů, 16 Františků, 13 Josefů, 12 Antonínů, 10 Marií a 18 Anežek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x