Barevná škola na Jižních Svazích. Může za to Michal

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Přes šest set žáků má 16. základní škola ve Zlíně na Jižních Svazích. Postavili ji už koncem 70. let minulého století a před nějakými pětatřiceti lety sem začal chodit za vzděláním jistý hošík, dnes už muž věku středního Michal Štejdíř. Byl výborný mimo jiné ve výtvarné výchově a teď, když je mu kolem čtyřicítky, splácí škole jedničky, které tu z výtvarné výchovy pravidelně míval.

Často sprejery klikyháky poničené fasády a stěny školy i její tělocvičny totiž vždy o prázdninách vezme do parády a zdobí nádhernými, barevnými a taky hodně optimistickými výtvory. Michal se na svoji prázdninovou malovací šichtu vydal už počtvrté v řadě.

„Je to tak, začínal jsem v roce 2021, pak to na dalších místech pokračovalo předloni, loni a domluvili jsme se také na letošek,“ ukazuje své poslední rozměrné dílo, které je určeno především pro školáčky prvního stupně.

„No samozřejmě i pro ty, kteří za pár dnů vyrazí do školy vůbec poprvé a budou trošku napjatí, tak abychom jim ukázali, že je škola místo, které má sice respekt, ale taky je určena pro radost,“ nabízí dvaačtyřicetiletý amatérský umělec profesionálních schopností své vidění dětského světa.

„My máme s panem Štejdířem ty nejlepší zkušenosti, na spolupráci se vždycky domluvíme, on nabízí své vidění dětského světa a nám se to hodně líbí, tím mluvím za sebe i za své kolegy a snad i žáky,“ komentuje malby ředitelka školy Ivana Rejzková.

„Nejvíce práce jsem měl na stěně tělocvičny, tady jsou vyloženě sportovní motivy, ty sem prostě patří. Děti v pohybu, myslím, že to tak má být. A těším se, že naše spolupráce nekončí, ještě bychom tu určitě našli místa, která by si vylepšení zasloužila,“ říká Michal s tím, že spotřeba sprejů je enormní, často se na žebříku hodně zapotí v horkých dnech, ale…

„… ale ten výsledek, když si tak udělám chvíli a to dílo přehlédnu, mne naplňuje pocitem dobře odvedené práce a radosti. Tak snad to tak není jen v mém případě,“ dodává šikovný malíř.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->