Baťova nemocnice začala používat porodní gauč. Premiéru na něm zažila maminka, která porodila na boku

Porodní gauč. Foto: KNTB
ZLÍN – Skvělou zprávu pro budoucí maminky má Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice T. Bati, které získalo speciální porodní gauč. Ten umožňuje rodičkám vyhledat si svou individuální polohu pro nejjednodušší a nejbezpečnější příchod miminka na svět.

Zlínské Gynekologicko-porodnické oddělení je teprve šestou porodnicí v České republice a jedinou ve Zlínském kraji, která začala porodní gauč používat. I když slovo gauč nejspíš v mnohých vyvolá v souvislosti s porodem smíšené pocity, opak je pravdou. Pro nastávající maminky je porodní gauč velkou pomocí a jedinečnou pomůckou, která může díky variabilitě poloh i usnadnit porod.

U nás ve zlínské porodnici se snažíme individuálně věnovat každé jednotlivé rodičce, a pokud je to jen trochu možné, vyjít vstříc jejím potřebám. Variabilní a velký porodní gauč nám pomůže zajistit jim ještě větší komfort a individualitu porodu,“ říká primář Gynekologicko-porodnického oddělení Vladimír Kalist.

Gauč je dostatečně velký, takže v těsné blízkosti rodičky může být i její partner nebo jiný doprovod.

Gauč nám přivezli v pondělí večer, nainstalovali jsme ho na porodní sál a ještě ten večer na něm proběhl přirozený porod. Maminka byla velmi spokojená, pochvalovala si především možnost zkusit si najít nejvhodnější polohu, ve které miminko přijde na svět. Nakonec zvolila polohu na boku,“ popisuje s úsměvem vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Ivana Cvičková a dodává, že prvním miminkem narozeným na porodním gauči byl krásný kluk Honzík s porodní váhou 3.870 gramů.

Gauč je vlastně vysoká matrace rozdělená na tři díly, které se dají různě polohovat. Každé ženě tak umožní zaujímat při porodu přirozené polohy. Může například klečet, různě se opírat, ale také ležet nebo být na čtyřech.

Porodní gauč doputoval do Zlína z Velké Británie, kde se vyrábí a je běžnou součástí porodních domů. Zlínská porodnice ho mohla zakoupit díky financím podnikatele a filantropa Radomír Lapčíka z Trinity Bank,“ dodala mluvčí KNTB Dana Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x