Baťova nemocnice zprovoznila nové operační sály. Jeden bude sloužit hlavně pro robotické operace

Foto: KNTB
ZLÍN – V pondělí 18. září byly v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně slavnostně uvedeny do provozu nově zrekonstruované a modernizované operační sály. Jeden z nich bude využíván především pro robotické operace. Nemocnice totiž také zakoupila nejnovější verzi robotického operačního systému Da Vinci Xi.

Nové operační sály umožní nejen rozvoj robotické operativy, což posouvá medicínské renomé KNTB mezi špičku v oboru, ale zkvalitní se tím i celkové zázemí operačních oborů nemocnice,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Nové sály mají nejmodernější vybavení včetně operačních stolů nebo světel, velkou změnou prošel také tzv. dospávací pokoj, jehož kapacita se navýšila z pěti na 12 lůžek. Jeden sál je určen především pro robotickou operativu, budou se tam střídat operatéři z urologie, gynekologie a chirurgie.

V dalším sále zvažujeme ortopedické, neurochirurgické nebo traumatologické výkony. Tyto obory mají své operační sály, díky tomuto rozšíření by však mohly navýšit své operační kapacity,“ uvedl primář Oddělení centrálních operačních sálů Krajské nemocnice T. Bati Rudolf Mana.

Podle Many je obrovským posunem také větší dospávací pokoj, ve kterém tráví čas pacienti po operacích. „Průměrně tam odoperovaní pacienti stráví dvě hodiny, po náročnějších operačních výkonech někteří zůstanou i přes noc, aby se ráno rozhodlo, zda se umístí na JIP nebo na standardní pokoje. To dříve nebylo z kapacitních důvodů možné a změna umožní odlehčení části jednotek intenzivní péče v nemocnici,“ dodal primář Mana.

Robotický operační systém bude na novém sále využíván především pro operace onkologických pacientů nejčastěji z oblasti urologie. „Robota využijeme například při radikálních prostatektomiích, u resekcí tumoru ledvin nebo při plastické operaci ledvinné pánvičky,“ přiblížil primář Urologického oddělení KNTB Martin Kučera.

Celý operační tým lékařů, sester i sanitářů proto musel projít komplexním školicím programem robotické operativy, udělat zkoušky a získat certifikát. „Bylo to velmi náročné, ale samozřejmě potřebné, protože se jedná o obrovskou změnu a posun, úplně jiný styl operování,“ pokračoval Kučera.

Robotický operační systém pořídila nemocnice díky dotacím REACT-EU za více než 65 milionů korun. První robotická operace se uskuteční 6. října. Primář urologie Martin Kučera se svým týmem bude pacientovi kvůli onemocnění rakovinou odstraňovat prostatu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x